#MeToo en Google. Dus dan misdraagt iemand zich en dan geef je ‘m $ 90 miljoen

Alles wat zich rond Silicon Valley afspeelt gaat volgens de wet van de grote getallen, da’s geen nieuws. Fortuinen worden snel gemaakt en soms ook snel weer verloren. Als je in zo’n omgeving werkt kun de werkelijkheid – zeg maar: zoals wij leven – makkelijk uit het oog verliezen.

Binnen je bedrijf is dat niet anders. In de tech-wereld is de arbeidsparticipatie van vrouwen nog altijd bedroevend laag. En dat ligt zeker niet alleen aan mannen. Maar het maakt de sfeer voor die vrouwen die het wel doen – we zouden zeggen: aandurven – er niet beter op. OPZIJ-medewerker Karlijn van Houwelingen schreef er in het Algemeen Dagblad al eens over.

Het wordt nog erger als ook mannen beoordelen hoe om te gaan met mannen die zich misdragen. Dan krijg je absurde oplossingen zoals er recent eentje, waarschijnlijk onbedoeld, in de publiciteit kwam. Google ontsloeg een werknemer met een iconische reputatie: de bedenker van besturingssysteem Android. Reden: hij misdroeg zich en vrouwen waren het slachtoffer. Als u geen gebruiker van een iPhone bent is de kans bijna 100 procent dat u met een Android-apparaat door het leven gaat, zo belangrijk was die man. We gebruiken de term ‘ontslag’ maar dat noemen ze in de VS onder dat soort omstandigheden anders. Dat heet dan ‘we let him go‘. Een juichend persbericht waarin de man in kwestie naar de uitgang wordt geprezen en een severance package van $ 90 miljoen, betaalbaar in maandelijkse termijnen van $ 2 miljoen. He cried all the way to the bank.

Intussen gaat het er bij Google onveranderd heel vrolijk aan toe, dat begrijpt u. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje met ene ongekend tralala-gehalte.

 

%d bloggers liken dit: