Bij het faillissement van de Stint. Veroordeeld zonder proces, door de Overheid

UPDATE:

RTL Nieuws maakte ene gedegen reconstructie, lees hier.

Er was sprake van een gruwelijk ongeluk waarbij kleine kinderen omkwamen. Ze zaten in een Stint, een door iedereen bejubeld vervoermiddel, dé oplossing voor scholen, kinderdagverblijven en zelfs PostNL. Die dag belandde de Stint op een spoorwegovergang en werd aangereden door de trein.

Er zijn jaarlijks helaas tientallen ‘incidenten’ op spoorwegen. Er vallen jaarlijks doden en nog meer gewonden. Daarbij zijn dan auto’s betrokken, fietsers, motoren, voetgangers, vrachtwagens. Het heeft uiteraard nooit geleid tot een verbod op het type voertuig of vervoer dat er bij zo’n incident betrokken was.

Maar nu was het een Stint, goedgekeurd en toegelaten door de Rijksdienst. Een haastig eerste onderzoek wees uit dat de Stint onder bepaalde omstandigheden het een of ander kon overkomen. Maar je hoeft geen Max Verstappen te zijn om erbij te zijn als je auto het op enig moment zonder duidelijke oorzaak begeeft. Dat gebeurt dagelijks vele malen in ons land. Word zo’n automerk dan een rijverbod opgelegd?

Tot de uitkomsten van dat eerste onderzoek behoorde niet de oorzaak van dit ongeluk. Toch besloot de minister tot een verbod totdat een groter onderzoek zal zijn afgerond. Dat duurt nog tot eind van het jaar.

We weten wat er gebeurd is maar we kennen niet de oorzaak. De Overheid kent de oorzaak ook niet maar draait een bloeiend en innovatief bedrijf de nek om. De dader is geëxecuteerd maar of hij schuldig is: dat zien we dan wel weer. Er komt later dit jaar een onderzoeksresultaat. Maar, zo gaan die dingen nu eenmaal, de Overheid kan ook zeggen dat er meer tijd nodig is. En nog meer tijd. Want er moet natuurlijk wel iets gevonden worden en dat ‘iets’ moet met een hoge mate van waarschijnlijkheid aangewezen kunnen worden als de oorzaak. En het mag natuurlijk ook niet ‘iets’ zijn dat de keuringsinstanties destijds over het hoofd zagen.

Hoe dat ook afloopt en hoe ook het vonnis a.s. donderdag van een door een verblijf aangespannen kort geding zal zijn: de Stint is dood en begraven. Een curator in het faillissement zal moeten afwegen of hij eventueel de Staat aansprakelijk zal stellen. Zullen we iets voorspellen: dat gaat (ook) niet gebeuren want procederen tegen de Staat: daarvoor moet je onhaalbaar diepe zakken hebben en tientallen jaren tijd van leven. Dan zijn we zomaar vijf tot tien kabinetten verder.