Auteur Marith Iedema leest De Volkskrant de les

Afgelopen zaterdag besprak Jeroen Van Merwijk in De Volkskrant het boek (S)experimenteren van Marith Iedema. Volgens de auteur was het niet een boekbespreking maar min of meer een bespreking van haar persoon en seksleven. Hoewel Iedema overweegt dat je geacht wordt stil te zitten als je geschoren wordt, doet ze dat niet. Ze pikt het niet. En terecht. Ze reageert:

Een vrouw die er voor uitkomt dat ze niet (strikt) monogaam is, lokt heftige reacties uit. Mijn inbox staat er vol mee. Ik ben een hoer, een slet, een slechte vrouw. Iedereen mag zeggen wat hij vindt. Ook u mag naar hartelust uw morele verontwaardiging spuien. Anders wordt het als u mijn (seks)leven veroordeelt onder het mom van een boekbespreking.’

En

U zegt een paar dingen over mijn boek. U vindt de titel niet zo goed gekozen. Daar kan ik mee leven. En u meldt dat ik een goede pen heb, waarvoor mijn dank. De rest van de u toegekende woorden gebruikt u om uw afkeuring te ventileren over het feit dat ik voor spannende seks ga. Alles had ik beter kunnen doen dan dat. U doet mij interessante suggesties aan de hand. Dat waardeer ik. Ik zou als cabaretier kunnen optreden voor lege zalen, daar hebt u zelf veel spanning uit gehaald. Die leg ik even naast me neer. ‘Hells Angels helpen met oversteken’ en ‘Rode Kruis-medewerkers voor de voeten lopen’ houd ik in beraad.

De intensiteit waarmee u mij verwijt dat ik mijn monogame relatie open heb gegooid, en dat ik aan het eind van het boek niet tot inkeer ben gekomen, doet grote emoties vermoeden. Het wordt duidelijk dat u serieuze issues hebt met vrouwen, als u over mij schrijft: ‘zoals alle vrouwen altijd en overal door alle eeuwen heen, laat zij het niet bij wat voor afwijzing dan ook zitten en rust zij niet voordat ze haar zin heeft gekregen.’

We hebben De Volkskrant hier wel eens vaker aangesproken op al dan niet verholen seksisme maar als je die recensie leest heeft de redactie dat eerder als een aanmoediging gezien.

Een redactie bereiken dagelijks misschien wel tientallen boeken. Die kun je al dan niet geschikt vinden voor aandacht, een recensie. Kom je tot dat laatste, dan schept dat verplichtingen. Je kunt het namelijk ook niet doen.

Niettemin (ook) hulde voor diezelfde Volkskrant: vandaag wordt de ingezonden brief van Iedema integraal – met een cover van haar boek – in de krant afgedrukt als Brief van de dag. Dat duidt erop dat er ook ter Volkskrant-redactie flink wordt gediscussieerd over de uitlatingen van deze ‘recensent’.

Ogenblikkelijk op non-actief, dat lijkt ons het minste. Want Jeroen van Merwijk heeft het vooral met zichzelf enorm getroffen. Dan kan hij direct beginnen met wat Marith Iedema hem toewenst: ‘….volle zalen, een fijne relatie en een rustig seksleven.’