Nog nooit zoveel vrouwelijke kandidaten voor de Amerikaanse congresverkiezingen

Morgen gaan de Amerikanen naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen voor het congres: Huis en Senaat. In veel staten is er de mogelijkheid om vervroegd een stem uit te brengen en van die mogelijkheid wordt meer dan anders gebruik gemaakt met een oververtegenwoordiging van mensen die vaak niet stemmen. Voor de democratie is dat een prima ontwikkeling hoewel uiteraard republikeinen en democraten er voordeel van kunnen hebben.

In heel veel staten is het percentage ‘undecided‘ groot genoeg om voor echte verschuivingen te zorgen.

Trump heeft zichzelf min of meer tot middelpunt gemaakt. Hij voert actief campagne en hoewel hij niet kandidaat is stelt hij toch dat de uitslag over hem gaat. Over zijn beleid. En dat klopt, op dit moment hebben de republikeinen een meerderheid in zowel Senaat als het Huis en dat maakt het voor Trump makkelijk om beleid te maken, z’n wetsvoorstellen worden makkelijk goedgekeurd. Raakt hij ergens de meerderheid kwijt dan betekent dat zand in de motor.

In ons land overheerst – net als tijdens de presidentsverkiezingen – een flinke afkeer voor Trump. Destijds konden weinigen zich voorstellen dat hij zou winnen. En ook nu is bij ons de teneur dat hij zijn meerderheid in elk geval óf in het Huis óf in de Senaat zal kwijtraken. Het wordt spannend maar reken er niet op dat veel Trump-stemmers van destijds nu zullen afhaken. Een mogelijke verschuiving zal eerder komen uit de hoek van de voormalige niet-stemmers.

Het onder de omstandigheden goede nieuws is dat er nog niet eerder zoveel vrouwen kandidaat waren (257) en – dus – hun voorverkiezing wonnen. Het zijn republikeinse en democratische kandidaten en het gegeven dat ze met velen zijn maakt nog niet dat ze ook met velen zullen gekozen. Sowieso ‘strijden’ er 66 vrouwen met elkaar om 33 zetels.