Column Etchica Voorn: ‘Woke’

Etchica Voorn (1963) is ondernemer, auteur en blogger. Ze won in juni de OPZIJ literatuurprijs voor haar autobiografie Dubbelbloed. Ze woont met haar man en zoon in Amsterdam.

Een veel voorkomende opmerking die ik krijg is ‘Ik zie helemaal geen kleur, jij bent voor mij gewoon Etchica. Meestal gestaafd met het voorbeeld van een vriend of vriendin, buurt-, studiegenoot of collega van Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst waarvan men de kleur óók niet ziet. Iemand met wie men heel goed kan opschieten en vreselijk mee kan lachen. Maar onmiskenbaar wel de afkomst van weet. Een bijzondere koppeling waar ik als conflictvermijder niet zo goed raad mee weet.

In een van de hippe koffietenten die Amsterdam-Oost rijk is bespreek ik deze gevoelige kwestie met een vriendin. “Je zou je vraag aan B. moeten voorleggen,” stelt mijn vriendin voor, “zij is zó woke.” Ze knikt me bemoedigend toe terwijl ze nipt van haar gloeiend hete gemberthee. “Woke?” vraag ik onnozel.

De volgende dag volg ik haar advies op en leg de netelige vraag voor aan B. die meteen losbarst: “Natuurlijk zien mensen wel kleur, maar aan mensen die zogenaamd geen kleur zien, wordt nooit gevraagd waar ze vandaan komen, dus is het moeilijk voor te stellen dat kleur ertoe doet.” Dit herken ik. Op de meest onverwachte momenten komt dé vraag uit de lucht vallen: “Hoe kom jij eigenlijk aan je lekkere bruine kleurtje?” Een dergelijke vraag zou in mij niet opkomen.

Lees verder op Blendle (€)