En u dacht dat het presidentschap Donald Trump geld opleverde? Hij verloor al $ 1,4 miljard

Al 37 jaar verschijnt elk jaar de Forbes 400, een lijst van de 400 rijkste Amerikanen. En elk jaar, lang voordat Donald Trump president werd, is er gesodemieter met the Donald over de vaststelling van zijn vermogen. Volgens Trump vergist Forbes zich jaar op jaar, hij zou veel meer waard zijn. Heel veel meer.

Inmiddels is dat gedoe niet meer iets van rijken onder elkaar waarvan wij geen weet hebben, we hebben Trump nu al jaren dagelijks zelf in beeld als de praatjesmaker die hij is. Alles is groter, belangrijker en enorm, als hij er maar de hand in had.

De mensen van Forbes hebben een flink aantal redacteuren vrij gemaakt om alle vermogensbestanddelen van de rijken en vermogenden in beeld te krijgen en op te tellen. Als we Forbes mogen geloven zijn er zelfs twee praktisch uitsluitend met Trump bezig.

Trump – zo besloot Forbes in 2015 – had voordat hij zich kandidaat stelde een vermogen van $ 4,5 miljard. Daar was Trump het niet mee eens maar we zijn toch eerder geneigd Forbes te geloven.

In de recent verschenen 2018-versie van de Forbes 400 is daar nog $ 3,1 miljard van over. Dat brengt hem op – een zijn ogen toch onvermijdelijk armoedige – 259ste plaats. In 2015 stond hij nog 121ste.

Een gemiddeld lid van de Forbes 400 kreeg er sinds 2015 juist $1,7 miljard bij.

De belangrijkste oorzaak is dat veel partners en bedrijven het inmiddels te gevaarlijk vinden om zich met Trump te afficheren. Doe je dat wel actief, dan kost het zomaar heel veel klanten die ofwel democraat zijn ofwel republikein met niettemin een afkeer van Trump. Want wie zich nu zakelijk inlaat met Trump wekt daarmee de schijn van politieke stellingname. In het geval van Trump kost dat inmiddels meer dan het oplevert. Dus da’s een no brainer: niet doen.

Trumps naam staat op heel veel gebouwen. Je zou zomaar kunnen denken dat die van hem zijn. Meestal is dat niet het geval en waar het anders is is hij meestal voor minder 25 procent eigenaar. En gebouwen waar ‘Trump’ op staat zijn inmiddels eerder minder dan meer waard geworden, ondanks een florerende markt voor onroerend goed.  Trump ‘verhuurt’ zijn naam in licentieovereenkomsten, ondernemers betalen hem fors om zijn naam te mogen gebruiken. Met die animo is het inmiddels flink minder gesteld. Overeenkomsten worden niet meer verlengd, mogelijke nieuwe overeenkomsten blijven vaak ongetekend op de plank.

In 2000 fantaseerde Trump al eens over deelname aan de presidentsverkiezingen. Toen veronderstelde hij dat hij wel eens de eerste presidentskandidaat zou kunnen worden die eraan verdiende. Da’s dan in elk geval één doelstelling die hij niet realiseerde. Met de uitslag van de verkiezingen voor het congres vandaag nog voor de boeg kunnen we alleen maar hopen dat het daarbij niet blijft.