LIVE (update 20:45 uur) uit de VS, van onze speciale verslaggever Corine Samwel: de congresverkiezingen

Corine Samwel is klinisch psycholoog, geboren in Nederland maar woont al weer 31 jaar in de Verenigde Staten, in Tallahassee (Florida) met de ups en de downs, de democraten en de republikeinen, de vrijgevigheid en het ondermijnen van het sociale vangnet. Ze doet vandaag, vannacht en morgenochtend op verzoek van OPZIJ verslag.

Full disclosure: ze heeft niets met Trump

Update 20:45 uur (vanuit de auto, in de VS)

Onze democratische kandidaat is zwart! Een intelligente, charismatische man, en het zal zo heerlijk zijn als hij het wordt! Een zwarte vrouw in Georgia voor de democraten… wie weet gaan we de goede kant weer op. Zucht

Er waren zoveel vrijwilligers voor de democratische partij dat we i.p.v. mensen naar de stembus brachten, we bij een stembureau lijsten uitdeelden met de democratische kandidaten. Het enthousiasme waar we vaak mee ontvangen werden was veel groter dan de afwijzingen die we kregen. En nog belangrijker: mensen die hier al tientallen jaren stemden zeiden dat het nog nooit zo druk was geweest! Dat geeft ons hoop! Wat er zijn meer democraten dan Republikeinen in zowel de VS als geheel als in Florida. Duim met ons! Morgen weten we meer….

Rond 18:00 uur (NL-tijd)

En nu: wordt het morgen vieren of weer rouwen? Bijna twee jaar geleden gingen mijn Amerikaanse man en ik naar een feest: de vakbond van de staatsuniversiteit hier in Tallahassee, Florida, had een zaal gehuurd, televisies aangezet en veel drank ingekocht. We waren, samen met andere democraten, helemaal klaar voor de winst van Hillary Clinton.

Tja, ik heb nog nooit zoveel gedronken!

Vanavond is het weer zover: de congresverkiezingen, vandaag gaat het om Huis en Senaat en in zekere zin is het belangrijker dan twee jaar geleden. Want nu is het ook een peiling van wat Amerikanen echt over die incompetente, narcistische, vrouwen hatende man denken die zich president mag noemen.

Weer gaan we met een groep democratische vrienden kijken. Met drank, eten en het nummer van Uber in onze zak, just in case. Omdat ik er niet voor heb gekozen een Amerikaans burgerschap aan te vragen mag ik niet stemmen. Maar wat ik wel mag is mensen naar de stembus rijden en dat ga ik ook doen vandaag. Met een Cubaanse vriendin.

Wordt vervolgd.