Selfies: wereldwijd al meer dan 250 doden en de trend is stijgend

Op de cover van de nieuwe OPZIJ aandacht voor het selfie-fenomeen. Myrthe Hilkens schrijft er uitgebreid over in het blad, u leest haar artikel hier, bij Blendle (€). Maar ze richt zich vooral op de mentale aspecten.

Waar Myrthe in haar verhaal niet aan toekwam is het gevaar voor lijf en ledematen dat makers van selfies lopen. Recent was er weer een slachtoffer: een 35 jarige Duitse vrouw die in Shri Lanka in een ravijn viel terwijl ze zichzelf probeer vast te leggen.

Het ongeluk gebeurde in Nationaal Park Horton Plains, zo’n 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo. Het natuurreservaat ligt op een hoogte van ongeveer 2.000 meter. De Duitse toeriste wilde de selfie maken bij World’s End, een rotsklif met een afgrond van zo’n 1.200 meter diep.

Inmiddels vielen er bij het maken van selfies al meer dan 250 doden, het maakt dat overheden verbodsborden plaatsen op gevaarlijke plaatsen, dichtbij een afgrond of op plaatsen  waar hoge golven ontstaan. Die borden stonden er ook in Shri Lanka, toch was dit al de tweede vrouw die hier in het ravijn viel.

Moeilijker te voorkomen zijn de zogenaamde pistool-selfies die vooral in de Verenigde Staten populair zijn. Hoewel: er zijn al schietbanen waar het maken van selfies verboden is.

De meeste makers van selfies zijn vrouw. Maar van de dodelijke slachtoffers is meer dan 70 procent man en jonger dan 30 jaar.

India heeft meer selfie-gerelateerde doden op zijn naam staan dan welk land ook. Maar liefst de helft van alle selfie-ongevallen in 2015 en 2016 gebeurde in India.

Waarschijnlijk is het aantal ongevallen met niet-dodelijke afloop nog vele malen groter maar cijfers daarvan zijn niet makkelijk te vinden. Pogingen om jezelf aan blijvend letsel te helpen: daar staat YouTube vol mee.