Kyrsten Sinema, een friezin van afkomst, maakt het Donald Trump nog wat moeilijker

We zouden het bijna vergeten maar er zijn nog flink wat losse eindjes in de VS als het gaat om de uitslag van de verkiezingen voor het Congres. Dat er in Florida een hertelling plaatsvindt, daarvoor is veel aandacht.

Maar dat er in een aantal staten en districten nog helemaal geen uitslag is (of was), dat haalt het nieuws maar spaarzaam.

Maandagavond werd bekend dat Kyrsten Sinema – inderdaad: friese roots – de senaatszetel wint in Arizona. Die was al 24 jaar in republikeinse handen. Ook is ze eerste vrouw die in deze staat senator wordt.

Al met al wordt het beeld binnen een week toch een stuk vriendelijker voor de Democraten.

Ze hebben inmiddels 32 Huiszetels veroverd in het Huis van Afgevaardigden – het beste resultaat sinds het Watergate-schandaal, dat in 1974 leidde tot het aftreden van de Richard Nixon. Ze leiden in vier races die nog onbeslist zijn, het totaal kan nog oplopen tot veertig.

In de Senaat hebben de Democraten drie zetels verloren (in Indiana, Missouri en North Dakota) en twee zetels veroverd op de Republikeinen (in Nevada en nu in Arizona). Ze zijn nu verzekerd van 47 zetels, inclusief twee onafhankelijke senatoren die meestemmen met de Democraten, tegenover zeker 51 voor de Republikeinen. Die 51 kunnen er nog 50 worden en die 47 48 als de hertelling in Florida een ander resultaat oplevert.