OranjeLeeuwinnen naar het WK. En naar de Kuip of de Arena

Gisteren kwalificeerden de voetbalvrouwen zich voor deelname aan het WK, aanstaande zomer in Frankrijk. Na een rode kaart werd het met z’n tienen een knap gelijkspel tegen Zwitserland (uit) van 1-1.

Thuis wonnen ze al met 3-0, die beelden hieronder:

 

Toen ze – ondanks die rode kaart van Anouk Dekker – al snel in de tweede helft op 1-0 kwamen konden de Zwitsers alleen nog hopen op een wonder.

 

Als Nederland volgend jaar in Frankrijk bij de beste drie Europese ploegen eindigt, dan is ook deelname aan de Olympische Spelen verzekerd. In tegenstelling tot bij het mannenvoetbal staat dat toernooi bij de vrouwen wél heel hoog aangeschreven. De vorige keer haalden de Oranjevrouwen, toen nog onbekend bij het grote publiek, de achtste finale in Canada.

Heel veel tijd om daar nu al bij stil te staan was er gisteren niet, de speelsters die in Engeland en Spanje onder contract staan, moeten vandaag al weer heel vroeg op weg naar het vliegveld om zich te melden bij hun clubs. Voor een aantal staat er vrijdag alweer een wedstrijd op het programma.

Er keken gisterenavond  maar liefst 1,5 miljoen mensen naar de wedstrijd en dat maakt dat ze in Zeist ernstig overwegen een of meer tandjes bij te zetten. Want dit soort kijkcijfers komt toch wel heel dicht bij die van de meest recente ‘mannenwedstrijden’:

Benfica-Ajax: 1,9 miljoen
Spurs-PSV: 1,7 miljoen

Het succes en de belangstelling voor vrouwenvoetbal heeft de overwegend grijze heren van de KNVB de laatste jaren flink overvallen. En niet alleen in Nederland. Een antwoord was niet altijd paraat, zoals we hier al eerder signaleerden.

De Oranjevrouwen bespelen in Nederland inmiddels bij thuiswedstrijden het stadion van PSV, met een capaciteit van 30.000 bezoekers. Dat is inmiddels te klein, de KNVB onderzoekt nu of de Kuip in Rotterdam of de Arena in Amsterdam – allebei met een capaciteit van meer dan 50.000 bezoekers – een alternatief zijn.