Wat hebben de Democraten wat de Republikeinen nauwelijks hebben? Vrouwen in het Amerikaanse Congres

Hoewel nog steeds niet alle uitslagen bekend zijn is er genoeg duidelijkheid. Tenminste105 vrouwen werden door Democratische kiezers gekozen tegen 19 Republikeinse collega’s.

Het goede nieuws is dat er nog nooit zoveel vrouwen werden gekozen. Het slechte nieuws is dat de Democraten volledig verantwoordelijk zijn voor de groei, het aantal Republikeinse vrouwen nam zelfs af.

En of je nu Democraat of Republikein bent, het is een zorgelijke ontwikkeling als je kijkt naar wat aan de kant van Trump gebeurt. Er is maar één vrouwelijke kandidaat aan Republikeinse zijde die voor het eerst een zetel wint: Carol Miller van West Virginia. Het beeld zou nog iets kunnen verbeteren als die paar nog niet vaststaande uitslagen in het voordeel van Republikeinen uitvallen. Het onderstaande filmpje presenteert de zogenaamde Freshmen Class of the 116th Congress, de debutanten. U ziet (ook) veel vrouwen, maar één ervan is Republikein.

En deze foto (The Washington Post) zegt alles.

Zowel Democraten als Republikeinen zeggen er werk van te maken om meer vrouwen op invloedrijke posities te krijgen. Maar dan wordt het zinnig om, op z’n Amerikaans, te kijken naar how they put their money where their mouth is.

Aan beide kanten zijn er initiatieven. Emily’s List, dat Democratische vrouwen steunt en financiert, zegt dat het deze verkiezingscyclus $ 110 miljoen heeft opgehaald en meer dan $ 600 miljoen heeft opgehaald sinds het in 1985 werd opgericht. Electing Women, een Republikeinse tegenhanger, haalde $ 4,5 miljoen op sinds de oprichting in 1997.

De Verenigde Staten staan wereldwijd – voor deze recente verkiezingen dus het kan iets beter zijn geworden – op de 104e plaats als het gaat om het aantal vrouwen dat deel uitmaakt van het parlement.