Herinnert u zich Murphy Brown? Ze is terug: ‘You missed us. You know you did…’

In de jaren ’80 en ’90 zaten VS miljoenen kijkers in de VS gekluisterd aan de buis als actrice Candice Bergen in de huid van Murphy Brown kroop. Het werd letterlijk stil op straat, die maandagavonden. Het was de tijd van George Bush en Dan Quayle, niet bepaald intellectuele hoogvliegers. Maar in 1999, na 254 afleveringen en achttien Emmy-awards, was de koek op.

Bij CBS, de zender die destijds verantwoordelijk was voor de serie, begon het na de presidentsverkiezingen van 2016 flink te jeuken, een man als Donald Trump vroeg erom. Murphy Brown moest terug. En is terug. Ze deelt rake klappen uit, elke foute politicus is in principe doelwit. In de Verenigde Staten zijn dat er inmiddels nogal wat. Zo goed als het hele team van de oorspronkelijke makers kon niet wachten, aangevuld met wat jong talent. Inmiddels is Murphy’s zoon volwassen,¬†toen was ze een ongehuwd moeder en dat bracht vice-president Dan Quayle tot de¬†stelling dat de serie de rol van de vader marginaliseerde.

Destijds zond RTL5 de serie uit. Maar RTL laat nu weten geen plannen te hebben om de nieuwe serie uit te zenden. Dat is meer dan jammer. Want, zoals Murphy nu zegt: ‘You mist us. You know you did…’