The Brazilian Butt Lift (BBL): 33 doden in vijf jaar, alleen al in de VS.

Vorige maand was er in Londen de Clinical Cosmetic Reconstructive Expo, een beroepsbeurs waarin de state of the art aan bod komt als het gaat om de mate waarin mensen – vooral vrouwen – hun lichaam kunnen laten verbouwen. Er waren stands met namen als She Lase en Zero Gravity Skin. En een van een bedrijf met de naam Eurosilicone én de claim ‘Empowering women for over 30 years‘.

Niet alles verliep volgens plan. Eraan voorafgaand was er een persconferentie. Maar die werd uitgesteld. Oorzaak: weer een aan de gevolgen van een cosmetische ingreep overleden vrouw, een tweede Britse vrouw bleek overleden te zijn na een Brazilian Butt Lift (BBL). Het was voor de British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (BAAPS) reden om collega’s op te roepen dit ‘product’ niet te promoten en aanvragen terughoudend te behandelen. ‘Excuses voor de vertraging’, zei iemand plechtig maar daarna was het toch gewoon weer business as usual.

Billen zijn big business in 2018. Terwijl de moeders zich nog voor video’s van Jane Fonda uitsloofden hebben hun dochters andere dingen – en modebeelden – aan hun hoofd. ‘Bottoms’, niet ‘bones‘.

Afhankelijk van de heersende obsessies van het moment hebben we al veel zien langskomen. Van de magere jongensachtige types in de jaren ’20 naar borsten in de jaren ’30 naar benen in de jaren ’40 naar het zandloperfiguur van Marilyn Monroe, de botten van Twiggie in de jaren ’60 en ’70 en uiteindelijk in de jaren ’80 en later de spieren en sportscholen-hype. Maar ook de borsten-chirurgie: groter of juist kleiner. En de laatste jaren fillers, botox, het lijkt allemaal heel gewoon te zijn geworden. De aandacht voor borsten wordt inmiddels al weer wat minder.

Maar toen waren er opeens de billen, vooral die van Kim Kardashian. Dit was de definitieve doorbraak van the butt, haar butt. En van Jennifer Lopez. Exit Kate Moss. Tussen 2012 en 2014 nam het aantal chirurgische ingrepen in billen in de VS al met meer dan de helft toe en de trend is nog altijd stijgend. Wereldwijd is het een epidemie: in 2015 zouden het er al in totaal 320.000 zijn geweest.

En toen was er opeens aandacht voor die 33 jaar doden in vijf jaar, alleen al in de VS. Maar het aanbod neemt niet af, eerder toe. Dat zal toch alles met ‘vraag’ te maken hebben. Ook in Nederland kunt u terecht. Zoiets kost al snel € 10.000,- of meer. Intussen blijft het de vraag welk probleem er hier wordt opgelost. Want je billen zitten in dit soort gevallen toch vooral tussen je oren.