Beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen verder gedaald

Vandaag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Die blijken verder te zijn afgenomen. In belangrijke mate is dat te danken aan een natuurlijk beloop: steeds meer jonge vrouwen zijn steeds beter opgeleid en verdienen vaak zelfs meer dan hun mannelijke collega’s. Dat verkleint het gemiddelde beloningsverschil van álle vrouwen.

Jonge mensen in Nederland zijn steeds hoger opgeleid en het aandeel hoogopgeleiden neemt iets sterker toe onder vrouwen dan onder mannen. Bij de overheid verdienden jonge vrouwen tot 36 jaar meer dan hun mannelijke collega’s. In 2008 lag het omslagpunt, de leeftijd waarop mannen meer verdienen, nog op 33 jaar. In het bedrijfsleven is dat omslagpunt eerder. In 2016 verdienden vrouwen in het bedrijfsleven tot hun 26e meer dan mannen, vanaf 32 jaar wordt het verschil aanzienlijk.

Hier leest u alle achtergronden. Maar het onderstaande filmpje is ook buitengewoon illustratief, het verklaart in stappen het verschil en corrigeert voor een aantal factoren. dan blijft er nog altijd 7 procent over, grotendeels onverklaarbaar. We zijn er dus nog lang niet.