#MeToo en Bernardo Bertolucci

Stel je eens voor. Novecento zou nooit zijn gemaakt. The Last Emperor, idem. The Godfather, idem. Hoewel, bij The Godfather zou er nog een workaround mogelijk zijn geweest a la Kevin Spacey in House of Cards. Schrijf hem eruit of doe een aantal opnames opnieuw met een ander.

Allemaal films die meedoen om een plaats in de Top 100 van de beste films aller tijden.

U begint zich al af te vragen: waar hebben ze het over?

Over wat er gebeurde tijdens de opnames van de legendarische film Last Tango in Paris waarin Marlon Brando en Maria Schneider de hoofdrol speelden, geregisseerd door Bernardo Bertolucci.

Bernardo Bertolucci overleed vorige week op 77-jarige leeftijd. Hij – en zijn films – worden ruim herdacht, in bijna alle media.

Maar Bertolucci is ook de man die het op een akkoordje gooide met Marlon Brando. Maria Schneider zou tijdens de opnames écht door Brando worden aangerand om niet te zeggen (bijna) verkracht. Om het allemaal echt te laten lijken, de regisseur wilde de reactie van de mens Maria Schneider in zijn film, niet die van de actrice. Maria wist niets van zo’n afspraak.

Zoiets – maar dan anders – deed Vittorio de Sica al eens in zijn film Fietsendieven. Hij beschuldigde het jongetje dat de hoofdrol speelde van diefstal en niet bepaald subtiel. De vervolgens gefilmde tranen waren op die manier meer dan echt.

Bertolucci biechtte het later allemaal – meerdere malen – op. En toen Maria Schneider in 2011 veel te jong overleed – aan kanker – stelde hij daarna het jammer te hebben gevonden dat hij nooit zijn excuses had kunnen aanbieden. Hoezo niet kunnen, daarvoor had hij toch nog 39 jaar de tijd gehad?

Het is een enorm dubbel gevoel. Zo’n regisseur, zo’n acteur die daarna nog vele prijswinnende films hebben gemaakt waarvan velen van ons hebben genoten. En tegelijk: zou Last Tango in Paris van recenter datum zijn geweest én zou Maria Schneider zich hebben durven uitspreken – dat zou nu minder moeilijk zijn geweest dan toen – dan zouden Bertolucci en Brando de Harvey Weinstein en Kevin Spacey van hun tijd zijn geweest.