50 jaar emancipatie maar de pil is bijna op

Het is al een tijdje in het nieuws maar zolang het probleem niet is opgelost blijft het in de media terugkomen. Vandaag laat De Volkskrant Sonja Keizers aan het woord, ze is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekeres (NOVA). Onder de kop ‘Piltekort tornt aan 50 jaar emancipatie’ wordt ze geïnterviewd. Sinds september is het voor ca. 1,2 miljoen Nederlandse vrouwen moeilijker om Microgynon 30 te krijgen. Dit is de pil die tot je 21ste wordt vergoed, daarna moet je ‘m zelf betalen. En het is de goedkoopste dus de meest verkochte, de goedkoopste variant zou € 1,01 per drie maanden kosten.

Het probleem ontstond toen er een partij werd afgekeurd, de producenten van deze goedkoopste variant vinden we in India en China. Ingevolge Murphy’s Law ging vervolgens een printer (ook pillen worden ‘geprint’) bij een grote producent kapot waardoor er nog maar vertraging ontstond. Dit soort producenten zijn niet voortdurend bezig met de productie van deze pil, volcontinue produceren ze van alles en nog wat en een afgekeurde partij leidt niet onmiddellijk tot het beschikbaar maken van nieuwe productiecapaciteit.

Intussen duikelen ziektekostenverzekeraars, apothekers, producenten en de overheid over elkaar. Deze pil is inmiddels mondjesmaat – vaak één strip per keer – bij de apotheken verkrijgbaar. Deze week gaat er een ‘brandbrief’ naar de minister. Die maakt niet een al te adequate indruk. Gevraagd om commentaar geeft hij ondermeer aan dat hij ‘zelf op bezoek is gegaan bij een apotheek om met eigen ogen te zien wat de gevolgen van het tekort in de praktijk zijn’. Da’s heel lief en zal hem zeker door zijn  communicatie-adviseur zijn ingefluisterd maar bijdragen aan een oplossing: da’s een ander verhaal.

De pil staat inderdaad voor 50 jaar emancipatie, hij speelt een belangrijke, onvervangbare rol in het leven van meer dan een miljoen vrouwen.

Waarom dan niet een strategische voorraad aangehouden om schokken in de beschikbaarheid op te lossen. Dat doet de staat zelfs met olie: voor negentig dagen, zie hier. Als het € 1,01 per persoon voor drie maanden kost, dan is dat op de totale kosten van de gezondheidszorg een bedrag ver achter de komma.