Nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivist Denis Mukwege was in Den Haag

In de Nieuwe Kerk in Den Haag startte gisterenavond het symposium van de dr. Denis Mukwege Foundation. Denis Mukwege is een Congolese gynaecoloog en verdediger van mensenrechten. Hij behandelt slachtoffers van seksueel geweld in zijn Panzi-ziekenhuis in Bukavu en strijdt wereldwijd tegen verkrachting als oorlogswapen. Samen met de Iraakse activiste Nadia Murad krijgt hij op 10 december de Nobelprijs voor de Vrede. Mukwege en koning Willem Alexander waren onder de aanwezigen.

Burgemeester Pauline Krikke ontving Mukwege en zegt erover:

“Veel vrouwen in Congo zijn op brute wijze verkracht en verminkt. Veel van hen worden aan hun lot overgelaten, verstoten en verdreven. Mukwege helpt deze vrouwen met hersteloperaties en psychische steun. Zo kunnen de vrouwen hun verdriet, langzaam maar zeker, omzetten in kracht. En veroveren ze hun plekje terug in de samenleving. Mukwege verzet hiermee ontzettend belangrijk werk. Wat Mukwege daarbij extra bijzonder maakt, is dat hij de hele wereld afreist om aandacht te vragen voor seksueel geweld als oorlogswapen. Dat is niet zonder gevaar. Hij wordt bedreigd en geïntimideerd. Het is een eer dat hij met zijn dr. Denis Mukwege Foundation zich thuis voelt in Den Haag, de stad van vrede en recht. Zijn missie is onze missie: een vuist maken tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Dat heb ik hem ook tijdens onze ontmoeting gezegd.”