Tony’s Chocolonely Chocolate Circus – met achtbaan – vrij naar Sjakie en de chocoladefabriek

In 1964 verscheen Roald Dahl’s Sjakie en de chocoladefabriek. Het werd een groot succes en het boek werd ook nog eens verfilmd. Het moet de inspiratie zijn geweest van de makers van Tony’s Chocolonely, het ‘slaafvrije’ chocolademerk dat de afgelopen jaren Nederland veroverde.

Lang werd gezocht naar een geschikt bedrijfspand waarin Tony’s Chocolonely Chocolate Circus zou kunnen worden gerealiseerd en de zoektocht is inmiddels beëindigd want Tony’s Chocolonely heeft een locatie gevonden voor zijn chocoladefabriek met achtbaan. Het chocolademerk vestigt zich in pakhuis De Vrede, op de grens van Zaanstad en Amsterdam. Over een jaar of drie moet Tony’s Chocolonely Chocolate Circus zijn deuren openen. Gemikt wordt op een half miljoen bezoekers per jaar.

Bezoekers kunnen alles  leren en beleven over chocolade, de problemen in de cacao-industrie en wat Tony’s Chocolonely daaraan doet. Er komen twee nieuwe fabrieken voor het maken van chocolade en produceren van repen, iedereen kan straks zien hoe dat gaat. De omliggende grond wordt ingericht als publiek park. Het is de realisatie van de droom van chief chocolate officer Henk Jan Beltman

Intussen verbreedt het bedrijf door via zijn Open Chain-platform samen te werken met Albert Heijn. Die gaat cacao voor zijn chocolademerk Delicata inkopen volgens de principes van Tony’s Chocolonely. Vanaf maart volgend jaar liggen de eerste repen met een slaafvrije button in de schappen. Albert Heijn is daarmee de eerste partner. “Goed voorbeeld doet volgen. Vanaf vandaag is onze impact groter dan alleen onze eigen chocolade. Een eerste stap en let maar op, er volgen nog vele”, aldus Henk Jan Beltman.