I Amsterdam: Wat politiek onbenul vermag

Ze waren in een halfuurtje verdwenen. Wie nog foto’s heeft, erop zittend, liggend, staand – dat kunnen er wereldwijd zomaar miljoenen zijn – kan het vanaf nu hebben over ‘vroeger, in Amsterdam’. De letters van I Amsterdam zijn bezweken onder het eigen succes. Althans: zo denkt GroenLinks erover.

Het klopt dat de bevordering van het toerisme, ooit een speerpunt van het beleid, in Amsterdam een succès fou is geworden. Tel er AirBNB bij op, leegstaande kantoren die tot hotel werden verbouwd en je hebt een giftig mengsel van al maar groeiende buitenlandse mensenmassa’s, lawaaierige rolkoffers achter zich aan slepend.

Maar GroenLinks associeerde I Amsterdam met individualisme en dus moesten ze weg. Heel bijzonder want toen ze 15 jaar geleden werden neergezet hoorden we van GroenLinks geen tegenstem. De opvattingen over individualisme zijn onder GroenLinks dus onderwerp van een flinke verschuiving in opvattingen. Het heeft niks met Groen te maken, nog minder met Links en bovenal: als er één partij is die stemmenwinst behaalde door een individu, dan is het GroenLinks.

Amsterdam was misschien een van de eerste – misschien wel de eerste – die zo’n kreet bedacht en ‘m in kleurige, meer dan vrouwshoge letters op meerdere plaatsen in de stad uitvoerde. De citymarketeers die vijftien jaar geleden onder leiding van VVD-wethouder Frits Huffnagel de leus bedachten om Amsterdam internationaal op de kaart te zetten, hadden niet kunnen dromen dat die ooit zo’n succes zou worden. Hij is wereldberoemd.

We wonen vlakbij en lazen dat ze weggaan, dus we wilden er nog één keer mee op de foto’, zegt een man met twee jonge kinderen tegen NOS-verslaggever Jozephine Trehy. Dat de letters moeten verdwijnen begrijpt hij niet. ‘Het is een mooie trekpleister voor toeristen. Ik heb het nooit met individualisme geassocieerd. Voor mij betekenen ze dat iedereen in Amsterdam kan zijn, of je er nu woont, werkt of er als toerist bent.’

Intussen neemt de stad ook maatregelen tegen Airbnb, touringcars en cruiseschepen en verhoogt belastingen.

Dat zal wellicht helpen om het aantal toeristen terug te dringen maar toeristen komen echt niet speciaal naar Amsterdam voor die letters. Als je er bent zijn ze meer dan leuk.

Wat heel effectief is, vrijwel direct, is bijvoorbeeld:

  • het sluiten of nog maar zeer, zeer beperkt openstellen van Stedelijk, van Gogh, het Rijks. Die rijen mensen, da’s toch lelijk. Bovendien: heel veel individuen.
  • Grachten dempen. Want doen die niet herinneren aan een enorm rijkeluisverleden, mede de bakermat van de slavenhandel?
  • Joints verbieden, overal. Want dat type toerist, die moet je niet willen.

Overdreven? Uiteraard, enorm overdreven. Klinkklare onzin. Net als het weghalen van die letters. Dat weghalen belet niemand om naar Amsterdam te willen. Het is een onvervalst staaltje van ‘If it ain’t broke, don’t fix it’.