Margriet van der Linden kan de volgende serie van How to be gay gewoon in Nederland opnemen

Als Margriet van der Linden’s How to be gay iets duidelijk maakt dan is hoe ingewikkeld en droevig het is om in andere landen homo of bi te zijn. In de zesdelige serie (KRO-NCRV, NPO 2) gaat de presentatrice dieper in op de levens van homo’s en lesbiennes in China, Amerika, Engeland, Rusland en Libanon. We hebben nu twee afleveringen kunnen zien en die waren in zekere zin toch bedoeld als een ‘ver van mijn bed show’. Dat zal ook voor de resterende afleveringen gelden. In andere, soms verre, landen zal het allemaal veel slechter zijn dan in ons land. Maar die vanzelfsprekendheid staat flink onder druk met de recente uitlatingen van Johan Derksen en vooral ook wat hij ermee oproept. Want vanaf dat moment worden de verhalen van Nederlandse homo’s en lesbiennes overal breed uitgemeten. En dan gaat het maar ten dele over vroeger, heel veel gaat over vandaag. We zijn er in ons land heel goed in om onszelf op de schouder te slaan. Zijn we hier niet de uitvinders van het homohuwelijk?

Die verhalen zouden Johan Derksen aan het denken kunnen zetten hoewel dat een mission impossible lijkt, misschien moeten we hem maar opgeven. Maar het geldt ook voor ons, uit de verhalen blijkt dat we ons vaak nog gruwelijk vergissen als we denken dat er hier niks (meer) aan de hand is. Misschien kan Margriet van der Linden nog een nieuwe serie maken, gewoon in eigen land.