Voor als u niet in slaap kunt komen: Lijst met geschenken Tweede Kamer. Waaronder twee kippen

Stel: u bent lid van de Tweede Kamer en u krijgt een geschenk. Dat kan gebeuren, heel veel zaken zijn een geschenk. Theoretisch: achter op de scooter bij iemand mits de waarde op meer dan € 50,- kan worden geschat, in het economisch verkeer. Met die scooter zal dat niet zo snel het geval zijn, bij een auto kan het twijfelen worden maar bij een vliegtuig weten we het zeker. Maar wat te denken van twee kippen? Echt waar, die kippen staan op de lijst van geschenken die leden van de Tweede Kamer verplicht zijn te melden. Die kreeg VVD-er Thierry Aartsen van de VVD-fractie in Breda. Hij meldde dit geschenk met de in de lijst vaak aangetroffen toevoeging ‘De waarde is onbekend’.

De lijst is openbaar. Dat appartement van Alexander Pechtold staat er niet in. Maar een heleboel andere zaken wel. Want bij de minste twijfel geldt: melden. Anders loop je het risico er ooit in je carriere over te struikelen. Dus: een uitnodiging voor een theaterbezoek, voetbalwedstrijd. Of bij de verkiezing tot Best Geklede Man van het Jaar een herenhorloge van 3.695 euro, een shop-tegoed van 1.000 euro en twee goodiebags van een onbekende waarde. Allemaal voor Klaas Dijkhoff.

Er zijn ook kamerleden die niets kregen. Thierry Baudet bijvoorbeeld. Achter zijn naam treft u ‘Geen’. Zou hij alles weigeren? Of zou niemand hem iets willen geven.

Overigens is het Tweede Kamer-lid met de meeste geschenken een vrouw, de voorzitter Khadija Arib. Maar die krijgt ze overwegend qualitate qua: heel vaak als iemand uit binnen- of buitenland een officieel bezoek aan de Tweede Kamer brengt, daarvoor hoeft ze niet eens uit haar stoel te komen.

geschenken_30-11-2018