Flappentap binnenkort ook gewoon in de winkel

Het aantal contante betalingen in Nederland neemt weliswaar af maar is toch aanzienlijk groter dan de meeste mensen denken: ruim 40 procent. In Europa behoort Nederland tot de koplopers als het gaat om digitaal betalen, de Duitsers hebben er nog steeds een hekel aan, daar is zo’n 80 procent van de transacties nog altijd contant.

Van betaalautomaten waren er in Nederland in 2017 361.033, steeds vaker zijn het draadloze modellen op bijvoorbeeld de markt of in de horeca. dat waren er in 1990 nog maar 4500. Bij veel betaalautomaten kon men vanaf 2013 ook contactloos betalen. In 2015 waren er al 55.000 betaalpunten waar contactloos kon worden betaald. In 2017 betrof het aantal contactloze betalingen al 49% van alle pinbetalingen, in 2016 was dat nog 24%.

Intussen brengen de banken het aantal geldautomaten (‘flappentappen’) steeds meer terug en worden ook steeds meer bankfilialen gesloten. De Nederlandsche Bank maakt zich daar zorgen over, vooral de oudere generaties hebben graag contant geld op zak maar kunnen er steeds moeilijker aankomen.

Dit probleem kan in veel supermarkten al worden omzeild door bij een PIN-betaling tegelijk bij de kassa extra contanten op te nemen. Dat mes snijdt aan twee kanten: de klant hoeft niet langs de flappentap die er bovendien vaak in de buurt niet meer is. En de supermarkt roomt zo zijn contante geld af wat het risico op overvallen weer verkleint. Maar ook hoeft een winkelier niet meer of minder ‘s-avonds met geldcassettes over straat.

Die laatste variant krijgt nu een officiele versie die bovendien voor alle winkels beschikbaar komt. Het bedrijf GLORY verzekert dat winkeliers hun geld veilig kunnen storten in hun eigen winkels, terwijl klanten geld kunnen opnemen tijdens het winkelen dankzij een ‘recyclingoplossing.’ De winkelier slaat de ontvangen bankbiljetten in het apparaat op en heeft een aparte plek voor ‘verdachte’ biljetten, die worden niet opnieuw uitgegeven. Zo kunnen winkeliers hun klanten een extra service bieden door een mogelijkheid voor geldopname te bieden met een eigen, ‘inhuis-flappentap’. En de klant kan zelfs in het kleinste dorp altijd contanten opnemen.