Meer dan 250 doelpunten op je 23ste. Nee, niet Ronaldo. Ada Hegerberg

Gisteren was er in Parijs de uitreiking van de Ballon d’Or. Voor de beste voetballer van het jaar. Dit jaar werd de prijs voor het eerst aan een man én een vrouw uitgereikt. Wij Nederlanders hoopten uiteraard op Lieke Martens. Maar de prijs ging naar Ada Hegerberg. Ze is Noorse, 23 jaar en speelt voor Olympique Lyonnais.

We moeten eerlijk toegeven: er zijn dagen dat we niet aan Ada Hegerberg hebben gedacht. We zijn hier zo gefocust op de Oranje Leeuwinnen dat we bijna zouden vergeten dat het vrouwenvoetbal zich in andere landen al veel eerder en verder ontwikkelde.

En hoe. Wie naar de statistieken kijkt vraagt zich af hoe dat kan: meer dan 250 doelpunten op je 23ste. Een fenomeen als Ronaldo had er rond die leeftijd 118 in clubverband en nog wat in interlands.

De uitreiking van de Ballons d’Or werd door kenners als opzienbarend gezien omdat de prijs bij de mannen voor het eerst in 10 jaar niet naar Ronaldo of Messi ging maar naar Modric. Wie vandaag het voetbalnieuws volgt komt zijn naam voortdurend tegen.

Ada Hegerberg wordt vooral genoemd in het verband van een akkefietje met de Franse DJ en co-presentator Martin Solveig die het niet kan laten haar te vragen of ze misschien wilde ‘twerken‘. Dat wilde ze – uiteraard – niet. En daarvoor kreeg ze zoveel bijval dat deze Solveig niet wist hoe snel hij zijn excuses moest aanbieden voor zijn seksistische gedrag.

%d bloggers liken dit: