Met de arrestatie van de Chinese topvrouw van Huawei zet Donald Trump de boel op scherp

We doen hier doorgaans niet zoveel aan economie maar soms gebeurt er iets waar we niet omheen kunnen. Zoiets gebeurde op 1 december toen in Canada, maar op verzoek van de Verenigde Staten, Sabrina Meng werd gearresteerd. Huawei zou de Amerikaanse sancties tegen Iran hebben overtreden.

De kans dat u haar kent is niet heel groot maar ze is de CFO – de financiële topvrouw – van het almaar groeiende Chinese telecommerk Huawei. Sabrina Meng is niet zomaar iemand, ze is de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf en wordt genoemd als zijn potentiële opvolger.

Wie de handelsspanningen tussen de VS en China een beetje volgt weet dat er het afgelopen weekend werd uitgekeken naar mogelijke resultaten van een lunch van Donald Trump en de Chinese president Xi. Als er al sprake was van een resultaat dan was het dat ze overeenkwamen dat eventuele nieuwe of verhoogde sancties de komende 90 dagen niet zouden plaatsvinden.

Het merk Huawei groeide in betrekkelijk korte tijd uit tot een van de wereldleiders op de markt voor telefonie en netwerkapparatuur die wordt gemaakt voor telecomproviders. In Nederland werken grote operators als KPN ermee. Als het gaat om de verkoop van mobieltjes is het bedrijf Apple al voorbij.

Amerikaanse bedrijven in deze sector hebben er wereldwijd veel last van, Huawei is én goedkoop én goed. Intussen wordt het merkt door steeds meer regeringen in de ban gedaan als het gaat om redenen van nationale veiligheid: de Chinezen zouden de apparatuur kunnen gebruiken voor spionagedoeleinden. Misschien doen ze dat al.

De arrestatie is niet alleen een klap voor het bedrijf, maar zal ook de spanningen tussen de Verenigde Staten en China rondom handel en de overdracht van technologie weer op scherp zetten, nadat Washington en Beijing afgelopen weekeinde aan de zijlijn van de G20-top instemden met een staakt-het-vuren.