Oorlogsgebied in Verweggistan? Nee hoor, Frankrijk

Frankrijk houdt de adem in. Morgen is er weer een grote demonstratie in Parijs, de gele hesjes. Misschien had Macron even de illusie dat hij er met het afstel van de verhoging van de benzine-accijns vanaf zou zijn. Maar Macron en zijn kabinet begrijpen simpelweg niet wat er leeft onder de vrouw en man in de straat.

Vandaag gooide de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, nog wat olie op het vuur door te stellen dat de demonstranten een ‘een monster hebben gecreëerd’. Hij ziet het Franse regeringsbeleid, dat de rijken rijker maakt en de armen armer, kennelijk niet als een monster. Grote publiekstrekkers in de Franse hoofdstad, zoals de Eiffeltoren en het Louvre in Parijs, blijven zaterdag gesloten. Ook tientallen andere musea en toeristische attracties blijven op last van de politie gesloten, vanwege angst voor geweld. Zaterdag is het vierde weekend op rij met protesten. Premier Edouard Philippe mobiliseert 89.000 veiligheidshandhavers in het hele land. In Parijs zullen zo’n achtduizend handhavers ingezet worden om rellen te voorkomen. Iets zegt ons dat rellen voorkomen niet haalbaar zal blijken.

Ook al eerder deze week vonden demonstraties plaats. Bij een school in Mantes-la-Jolie, een stad ten westen van Parijs, zijn donderdag 140 scholieren gearresteerd nadat de protesten eindigden in een confrontatie met de politie. Beelden op sociale media, waarop de jongeren geknield op de grond zitten met hun handen achter het hoofd, hebben geleid tot verontwaardiging en zullen morgen ongetwijfeld heel wat jongeren in en naar Parijs trekken.

Als de politie er 140 arresteert en ze vervolgens neerzet zoals in dit filmpje is te zien, dan kunnen we daar met de beste wil van de wereld geen deëscalatie in zien.