Een stichting ter nagedachtenis van de op 32-jarige leeftijd overleden sommelier Lotte Wolf

Gisteren passeerde een notaris de oprichtingsakte van The WineWolf Foundation, opgericht om in Lotte Wolf’s geest wijnen te kunnen blijven maken en om diverse activiteiten in de wijnwereld te blijven ontplooien die  Lotte Wolf tijdens haar leven een warm hart toedroeg. ’’Een spannend moment, we willen met de stichting haar plannen voortzetten. Haar dromen alsnog verwezenlijken,’ zegt Bjorn van Aalst vandaag in de vakpers.

Vinoloog Lotte Wolf overleed op 11 september onverwacht op 32-jarige leeftijd. Ze presenteerde eerder in 2018 drie wijnen onder haar eigen label, Touch of Dutch. Deze wijnen maakte ze vanaf 2016 in het Zuid-Afrikaanse Swartland.

Lotte Wolf ontdekte haar passie voor wijn tijdens een wereldreis, ze zette de eerste stappen van het sommeliersvak in Nieuw-Zeeland, waar ze op haar 18rondreisde en een baan zocht om wat geld te verdienen. Zonder enige kennis van zaken blufte ze zich naar een functie in de bediening van een viersterrenhotel. Ze leerde er veel over Nieuw-Zeelandse wijn, en wist dat ze verder wilde in de wijn.

Eenmaal terug in Nederland kon ze aan de slag als assistent-sommelier bij Fifteen, het experiment van Jamie Oliver met kansarme jongeren. Daarna werd ze sommelier bij restaurants met een Michelinster – zonder veel benul te hebben van de wereld van de Michelinsterrenrestaurants – zoals Seinpost in Scheveningen en restaurant ’t Zilte in België. Inmiddels had ze in Portugal en Australië al eens wijnoogsten meegemaakt, en voorzichtig rijpte het idee ooit zelf wijn te maken. Wolf was leergierig, ze stak al haar vrije tijd in wijn en behaalde als jongste cursist ooit het vinologendiploma.

Op haar 23e vroeg Sergio Herman haar om sommelier te worden bij Oud Sluis, met drie Michelinsterren de absolute top in Nederland. Naast wijnmaker was ze afgelopen jaren wine-director bij Bridges, het restaurant van hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam.

Het bestuur van The WineWolf Foundation wordt gevormd door haar vader Sjors Wolf, haar partner, sommelier Bjorn van Aalst (Vermeer) en vriend/wijnschrijver Willem Blankenstein. De stichting wordt ondersteund door de leden van het wijngenootschap Vinuminati, de proefclub waar Lotte vanaf de oprichting deel van uitmaakte.

No products found