Michelle Obama: ‘Vrouwen krijgen zo vaak kwetsende opmerkingen te horen dat we niet eens meer merken dat ze kwetsend zijn.’

In het nieuwe nummer van OPZIJ een portret van Michelle Obama én een voorpublicatie uit haar boek.

 “Vrouwen krijgen zo vaak kwetsende opmerkingen te horen dat we niet eens meer merken dat ze kwetsend zijn.” Michelle Obama kan het weten, want in de acht jaar dat zij first lady was, kreeg ze het nodige te verduren. “Ik ben zowel opgehemeld als de machtigste vrouw in de wereld, als neergesabeld als die boze zwarte vrouw”. Portret van de eerste zwarte presidentsvrouw, die bewust een stap opzij deed en zonder betaalde baan een feministisch icoon werd.

No products found

Stel, je bent een moderne vrouw met een succesvolle carrière en je barst van de ambitie. Je naam is Michelle LaVaughn Robinson Obama, je bent hoogbegaafd en afgestudeerd aan Princeton en Harvard, twee Ivy League-universiteiten. Op je cv staat onder meer: advocaat, assistent van de burgemeester van Chicago, operationeel directeur van een non-profitorganisatie, adjunct-decaan aan de University of Chicago, operationeel directeur voor gemeenschapszaken en vicepresident gemeenschap externe betrekkingen voor University of Chicago Hospitals.

Maar je bent getrouwd met een jurist wier mentor je ooit was bij advocatenkantoor Sidley Austin in Chicago. En die jurist besluit het politieke veld te betreden. En hij komt ver, heel ver. Hij wordt president van de Verenigde Staten. En jij merkt dat zodra je de poort van het Witte Huis doorgaat als vrouw van, dat je wordt teruggeworpen op een traditioneel rollenpatroon. Maar je hebt ook een taak: je bent de eerste zwarte presidentsvrouw en er kleven hele hoge verwachtingen aan je. Hoe laveer je tussen de verwachtingen van je functie, je idealen en je ambitie? Want dat koord waarop je als ambitieuze first lady balanceert is dun.

Rare functie

Het is natuurlijk ook best een rare functie: een first lady krijgt geen salaris en echte macht ontbeert ze. Ze heeft weliswaar personeel dat haar helpt bij de dagelijkse gang van zaken, maar ze heeft geen beschikking over een budget. De positie van een first lady is vooral een symbolische.

Hillary Clinton, ook een ambitieuze en gedreven vrouw, ondervond het aan den lijve in de jaren dat haar man president was. Ze wilde haar steentje bijdragen, maar met haar poging het zorgverzekeringsstelsel te hervormen trad ze buiten de gebaande first lady-paden en werd ze genadeloos afgemaakt. Hoe haalde ze het in haar hoofd om aan wetgeving te tornen, zij die niet verkozen is! Clinton had het kunnen weten, want toen ze in de verkiezingscampagne in 1992 in een televisie-interview aangaf dat koekjes bakken niet haar ding was en ze meer in haar mars had, werd ze spreekwoordelijk ook al opgehangen. Niet first lady-like.

Lees verder op Blendle (€)