Dus dan maak je schuldig aan seksueel wangedrag en aanranding en dan krijg je niet eens 100 miljoen

De Amerikaanse televisiezender CBS doet eindelijk eens iets waar we al lang op wachten. Hoewel: het is zeker ook uit eigenbelang. Les Moonves, voormalig topman en de man die de zender naar ongekende zakelijke hoogte bracht, werd ontslagen (in jargon: ‘We let him go’) na een almaar groeiende stroom van beschuldigingen van vrouwelijke medewerkers. Veel van die beschuldigingen ontkende hij niet eens maar het gebeurde zou altijd met instemming van de slachtoffers hebben plaatsgevonden.

Toen het tij niet meer te keren was kwam CBS met hem een afvloeiingsregeling overeen. Moonves had bij vroegtijdig vertrek recht op $ 120 miljoen (zeg maar 100 miljoen Euro) dus hij cried all the way to the bank. Alles volgens het tot voor kort van kracht zijnde boekje: weg met zo’n man, zakje geld mee en de karavaan trekt verder.

No products found

Maar CBS stelde ook – zoals toegezegd – een uitgebreid onderzoek in en de uitkomsten waren zodanig dat de zender, ongetwijfeld om eigen reputatieschade te beperken, nu heeft besloten dat Moonves geen stuiver krijgt. En naar de rechter kan als hij het anders wil. Het bestuur motiveert het besluit:

‘We hebben vastgesteld dat er gegronde redenen zijn voor het ontslag. Er is sprake van opzettelijke en materiële nalatigheid, overtreding van het bedrijfsbeleid en schending van zijn arbeidsovereenkomst’.

Da’s nog eens een manier om ongewenste intimiteiten van de 1e Categorie te omschrijven: seksueel wangedrag en aanranding.

De vraag is of Moonves het tot zo’n gang naar de rechter laat komen. Ongetwijfeld wordt hij dan niet alleen met de letter van het rapport geconfronteerd, met alle dirty details. Maar ook ligt het voor de hand dat hij zijn slachtoffers in de ogen zal moeten kijken.

Het wordt voor hem een kosten/baten-analyse. Hij verdiende tot en met 2017 al meer dan $ 700 miljoen. Kan hij daarvan rondkomen of ontbreekt er nog iets?

 

%d bloggers liken dit: