Elma Drayer in De Volkskrant vandaag. Niet al dat ‘onderzoek’ moeten we serieus nemen

Volkskrant-columniste Elma Drayer schrijft vandaag veel lezenswaardigs in haar column. Toegegeven, we zijn het niet altijd met haar eens en tegelijk ook weer vaak wel. Maar ze durft dwarse, onafhankelijke standpunten in te nemen en dat is veel waard.

Onder de kop ‘Aan bizar sociaal-wetenschappelijk onderzoek zijn we inmiddels wel gewend, maar nu stond ik toch te kijken‘ gaat ze in op een eerder deze week in diezelfde Volkskrant geplaatst artikel met als kop ‘Geniepige seksist lijkt aardige man‘. Van dit soort onderzoeken – en daarop volgend dit soort stukken – zien we er veel te veel tegenwoordig. En ze helpen niet om ons oog op de bal te houden: heel veel onrecht, ongelijkheid en nog veel meer zaken die vrouwen benadelen moeten de wereld uit. Maar soms lijkt het wel of zelfs het uitlaten van de hond – of niet – daartoe gerekend gaat worden, binnenkort. Elma Drayer maakt grondig en onderbouwd de kachel aan met zowel het ‘onderzoek’ als het artikel – in haar eigen krant – dat zich op dat ‘onderzoek’ baseert. Leest u haar column zelf. Maar de conclusie willen we u al niet onthouden, citaat:

Nog treuriger vind ik dat door zulk flinterdun onderzoek álle mannelijke vriendelijkheid in de verdachte hoek belandt. Terwijl dat getrakteerde etentje, die opgehouden jas, dat complimentje over je jurk, die stille raadgeving óók kan zijn wat het is: een getrakteerd etentje, een opgehouden jas, een complimentje over je jurk, een stille raadgeving.’