Berlijn? Berlijn! Een reisverslag en advies

Berlijn blijft bijzonder. Bijzonder vanwege de historie die overal voelbaar is, bijzonder vanwege de musea, bijzonder door de dynamiek. Berlijn is altijd in beweging. Dat maakt de stad zo interessant en biedt altijd een reden voor een bezoek. De Reismeiden, lekker gemaakt door het vooruitzicht dat in 2019 de Bauhaus-beweging 100 jaar bestaat, gingen op stap en op zoek.

OOST EN WEST

Tot 1989 was de stad gesplitst in Oost- en West-Berlijn. Nadat de Muur gevallen was, werd Berlijn weer één stad, maar toch blijf je als bezoeker steeds op zoek naar ‘ben
ik nu in het oude Oost of in het voormalige West’ en ‘waar stond de muur precies.’ Onder andere door die jarenlange scheiding tussen Oost en West heeft de stad nu ook niet één duidelijk centrum, maar meerdere centra. Dat maakt Berlijn extra aantrekkelijk om te ontdekken. Steeds ben je weer verbaasd over de gebouwen, oud naast nieuw,
de parken en de pleinen, de winkelstraten, de musea. Het is een drukke stad, maar door de spreiding van de bewoners, mensen die er werken en toeristen verspreid over al die verschillende delen van de stad, voelt het nooit als te druk.

No products found

Zoals in meer wereldsteden is het een plezier om de stad op de fiets te ontdekken. Wij fietsten uiteraard langs de Brandenburgertor, hèt symbool van de Duitse eenheid. Hier immers sprak Ronald Reagan de legendarische woorden ‘Mr. Gorbatsjov, tear down this wall.’ Vlak daarbij zetelt het parlement van de Bondsrepubliek in het Rijksdaggebouw, dat van veraf zichtbaar is vanwege de glazen koepel. In de jaren ‘negentig kreeg de Britse architect Norman Foster de opdracht om de Rijksdag te verbouwen, en als kers op de taart ontwierp hij de glazen koepel. Het is prachtig om mensen omhoog te zien cirkelen naar het hoogste terras. Boven heb je een weids uitzicht over Berlijn, en als je naar beneden kijkt, kijk je zo in de vergaderkamers. Er is ook een restaurant met dakterras waar je koffie kan drinken en kan eten. Wel even reserveren.

MUSEA

Die zijn er veel in Berlijn, in alle soorten en maten. Ingeklemd tussen de twee delen van stadsdeel Mitte ligt het Museumsinsel, een eiland in de Spree met belangrijke Duitse musea. Zoals het Pergamonmuseum, gebouwd om grote architectuurfragmenten te huisvesten, of het Altes Museum met een forse archeologiecollectie. Ten zuiden van het Insel ligt het Jüdisches Museum, ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Hier vertelt het gebouw een eigen verhaal. De architectuur dringt zich zo krachtig aan de bezoeker op dat het je nog lang na het bezoek bijblijft. Die architectuur is symbolisch en verwijst naar de tocht en het lijden van de Duitse Joden. Ronduit beklemmend is de betonnen toren, zonder ramen, met alleen heel hoog een spleet waar het licht door naar binnen valt.

Los van de architectuur is er boven in de tentoonstellingsruimte een interessante expositie over Jeruzalem te zien, waarin vele aspecten van de stad belicht worden. In een apart paviljoen in de tuin betraden we een werk van lichtkunstenaar James Turell, ook zeer de moeite waard. Beide tentoonstellingen zijn tot ver in 2019 nog te zien.

Lees verder op Blendle (€)