Gevonden in Berlijn: Marjolijn Uitzinger

Politiek verslaggever en voormalig radio- en televisiepresentator Marjolijn Uitzinger (1947) woont al jaren in Berlijn en is tegenwoordig vooral bekend als succesvol thrillerschrijfster. Haar nieuwste boek Verloren in Berlijn is gebaseerd op de gruwelijke feiten rond gedwongen adopties in de voormalige DDR.

Marjolijn Uitzinger (1947) begon haar journalistieke loopbaan in de jaren zeventig als politiek verslaggever voor de Volkskrant en Het Vrije Volk, en werkte later als radio- en televisiepresentator voor VARA, AVRO en NOS. In 2006 nam ze afscheid als AVRO-radiopresentator voor Radio 1, ze was inmiddels verhuisd naar Berlijn.

Samen met Margriet Brandsma schreef ze het boek Na de
Muur (Balans, 2009), over Duitsland sinds de val van de Muur. Uitzinger is een laatbloeier op het gebied van thrillers. Het dynamische Berlijn en de unieke Duitse geschiedenis vormen de inspiratiebron voor haar misdaadromans. Eind oktober verscheen Verloren in Berlijn, inmiddels haar vijfde thriller na Een fatale primeur (2012), Citytrip Berlijn (2013), De huisgenoot (2014) waarvoor ze werd genomineerd voor de Gouden Strop en De partijgenoot (2016), genomineerd voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel.

No products found

Hoe lang woon je al in Berlijn?

“Sinds 2004, dus alweer veertien jaar.”

Hoe is dat zo gekomen?

“In 2002 overleed mijn man (oud CDA-politicus en burgemeester van Tilburg Gerrit Brokx – red.) Daardoor wilde ik mijn leven een nieuwe richting geven. Tijdens mijn opleiding aan de School voor Journalistiek was ik een keer in Berlijn geweest, en in de jaren zeventig en tachtig nog een paar keer. Maar toen de Muur hier nog stond, vond ik het bepaald geen aangename stad. In mijn herinnering was het grijs, koud en vroeg donker. Totdat jaren nadat de Muur was gevallen een vriendin zei: ‘Laten we eens naar Berlijn gaan! Dat schijnt tegenwoordig heel leuk te zijn.’ Dat bezoek was belangrijk, anders was ik misschien helemaal niet in Berlijn terechtgekomen. Ik heb ook nog even in New York gekeken, maar dat was me toch echt te ver weg en een stuk duurder. Je kon toen in Berlijn een appartement kopen van tachtig vierkante meter voor zo’n 45.000 euro.”

Berlijn is best groot, voor welk deel van Berlijn koos je?
“Ik koos toen voor West, omdat ik dat het leukste, meest grootstedelijke deel van de stad vond en nog steeds vind. Als je alleen bent is wonen in een grote stad vooral prettig omdat er zoveel te beleven is en omdat de helft van de huishoudens uit singles bestaat. Je bent dus nooit een buitenbeentje. Berlijn heeft veel verschillende wijken, die ook wel zijn veranderd in die veertien jaar dat ik hier nu zit. Ik ga nu dan ook al voor de derde keer verhuizen, naar Schöneberg.”

Lees verder op Blendle (€)