OPZIJ’s Marianne Verhoeven op NPO Radio1 over Mark Rutte’s ‘klootzakken’

Dinsdagavond was hoofdredacteur Marianne Verhoeven te gast bij NPO Radio 1 in het programma Dit is de Dag. Samen met presentator Tijs van den Brink, NRC-hoofdredacteur Peter VanderMeersch en Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad.

Het ging ondermeer over waar je zoal naar kunt uitkijken als het gaat om 2019. En waarnaar vooral ook niet. OPZIJ bracht de discussie – via Donald Trump – op ook de toon van het debat in Nederland. Als voorbeeld haalde ze minister-president Mark Rutte aan die het, als het gaat om degenen die misdaadverslaggever John van den Heuvel bedreigen, sprak over ‘klootzakken’. Marianne Verhoeven vindt dat dit soort taalgebruik – zonder te willen afdoen aan de ernst van het probleem – er een van zogenaamde ‘stoere mannen’ is die het in toenemende mate in de wereld voor het zeggen hebben. Kijk naar de VS, naar Rusland, Hongarije. En sinds 1 januari ook Brazilië. Als we niet willen dat onze kinderen dit soort taal gebruiken, dan is het aan een minister-president om een goed voorbeeld te geven.

Kijk en luister hier naar het fragment.

Of kijk en luister hier naar het gehele programma.