Na 235 jaar mogen de vrouwen erbij

Je ziet ze wel vaker, clubs en genootschappen die van oudsher een exclusieve mannenaangelegenheid zijn. 235 jaar geleden werd in NewYork de Society of the Friendly Sons of St. Patrick opgericht en net zo lang waren alleen mannen welkom. Niet dat er nooit veranderingen plaatsvinden, nog in 1990 werd er het roken van sigaren verboden. En al 30 jaar geleden mocht zowaar een vrouw voorgaan in de jaarlijkse parade, het was direct voorpaginanieuws. Maar die parade is buiten, binnen is natuurlijk een ander verhaal. Bovendien staat de parade formeel los van de New Yorkse afdeling van de Sons of St. Patrick. De parade is er een van 182 verschillende organisaties.

De Sons of St. Patrick is van oorsprong een Ierse aangelegenheid, elke grote stad in de VS met een zeker volume aan Ierse immigranten kent er wel een afdeling van. Dat maakt ook dat de mate waarin veranderingen plaatsvindt van stad tot stad kan verschillen.

No products found

Maar zoals dat gaat met tradities: het kost moeite om ze in stand te houden. Dat ligt niet zozeer aan het gedachtengoed, het ligt eerder aan de houdbaarheid van de financiën.

Immigratie uit Ierland is tegenwoordig veel minder omvangrijk en dat betekent we inmiddels zo’n tien generaties verder zijn sinds de sociale samenhang van de Ieren zoiets als de Sons veroorzaakte. En dan breekt nood wetten. Dus nodigde de gemeenschap voor de laatste versie van het jaarlijkse diner in het Hilton New York ‘the wives, daughters, sisters, mothers, aunts, nieces and female cousins, friends and colleagues of our members’ uit.

Women to the rescue, dus. Tegen betaling.

Zoals de (mannelijke) voorzitter in zijn uitnodiging schreef: This ‘expansive’ approach is consistent with our history of supporting all people — especially women’.

De tranen springen ons in de ogen.

Overigens ging een nog oudere versie van de Sons, die in Philadelphia, al in 2016 overstag. In een eerste lichting van 20 vrouwen werd Anne Anderson (foto), de Ierse ambassadeur in de Verenigde Staten, toegelaten.