Nashville-verklaring: Kees van der Staaij praat bij Eva Jinek recht wat krom is

Natuurlijk zaten we gisteren klaar voor de buis. Kees van der Staaij zou aanschuiven en – dat was in elk geval de verwachting – flink worden gefileerd om niet te zeggen afgezaagd boven de enkels.

Dat viel nogal tegen. Vooropgesteld: we zijn een groot fan van Eva Jinek. Het is een groot plezier om naar haar te kijken en zonodig flinke oorvijgen te zien uitdelen.

Gisteren leek Van der Staaij een verlammende maar in elk geval afvlakkende uitwerking op Eva te hebben. Ook minister Ingrid van Engelshoven zat klaar om Van der Staaij eens stevig aan te pakken maar wat we zagen was dat Van der Staaij, in voetbaltermen, globaal tweederde van de tijd in balbezit was en in de gelegenheid werd gesteld met Lubberiaans woordgebruik recht te praten wat krom is. Hij bleef praten, intussen zorgvuldig echte antwoorden ontwijkend. Hier zat een raspoliticus met een baal meel in de mond. En het werd hem niet echt moeilijk gemaakt.

Toen kwam het op Wilfred Genee – hij zat bij Jinek omdat hij deze week begint met radioprogramma’s op Veronica – en hervond Eva zich helemaal.  Er werd uitgedeeld en geïncasseerd. Natuurlijk kwamen onverkwikkelijke uitspraken van Johan Derksen aan de orde. Maar Wilfred Genee gebruikte zijn spreektijd ook om Van der Staaij recht op de man te bevragen, twee vragen die zowel Eva als Ingrid niet stelden:

  • mogen homoseksuelen nu wel of niet seks hebben?
  • mogen homoseksuelen nu wel of niet trouwen?

Van der Staaij gaf daarop ook geen antwoord maar toen Genee indirect de vraagstelling aan Van der Staaij overnam begon het eindelijk wel flink te schuren en bracht hij de SGP-er in het nauw.

No products found

Overigens hebben we het allemaal verkeerd begrepen. Van der Staaij’s handtekening stond dan wel onder de verklaring maar dat was heel anders gegaan. Hij zou al in een vroeg stadium hebben aangegeven dat hij een Nederlandse vertaling van de verklaring een goede zaak zou vinden om pas nu vast te stellen dat dit werd uitgelegd als ‘zijn handtekening’. Een ongelukje dus, in zijn woorden ‘die mail van destijds’. Hij vond het ook meer een publicatie voor theologen en predikanten. Maar alsnog afstand nemen, dat was nu ook weer niet de bedoeling.

Bagataliseren, dat was zijn tactiek. LGBT-ers zijn hardstikke welkom in het huis van God. Maar er mankeert natuurlijk wel van alles aan.

En het was een wat bevreemdende ervaring om juist Wilfred Genee, ook de man van Voetbal en Veronica Inside, gisterenavond als meest effectieve pleitbezorger van de LGBT-gemeenschap te zien. Kijk hier naar de fragmenten.

 

%d bloggers liken dit: