VIDEO: Een vrolijk tafereel. Nancy Pelosi wordt ingezworen

Vorige week werd Nancy Pelosi ingezworen als de nieuwe Speaker in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

In haar toespraak aandacht voor het feit dat dit ook het jaar is waarin het 100 jaar geleden is dat vrouwen stemrecht kregen. En dat het Amerikaanse Congres nog nooit zoveel vrouwelijke afgevaardigden en senatoren kende als nu.

Het werd een vrolijke aangelegenheid want voordat ze de eed aflegde riep ze haar kleinkinderen en alle aanwezige kinderen op het ‘podium’ en daar stond ze dan.

Het was een zeldzaam moment waarop de aanwezigen elkaar nu eens niet de tent uitvochten. Intussen stromen de aankondigingen en verwachtingen van nominaties van vrouwelijke presidentskandidaten binnen, het zijn er inmiddels al drie:

  • Elisabeth Warren
  • Kirsten Gillibrand
  • Alexandria Ocasio-Cortez

Maar de roep om Michelle Obama en Ophrah Winfrey is ook nog altijd niet opgedroogd. Die hebben al gezegd het niet te zullen doen.

No products found

En dan is er natuurlijk die ene man: Joe Biden. Zou hij niet – vanwege persoonlijke omstandigheden (het overlijden van zijn zoon) – in 2016 zijn afgehaakt, dan zag de wereld er nu waarschijnlijk heel anders uit. Maar voor 2020 jeukt het toch alweer, hij overweegt serieus een kandidatuur.