Hij komt: Barbie, the movie

Schrijven over Barbie, zeker op deze site, betekent op eieren lopen. Hoewel, geef het maar toe……

Mattel, het bedrijf dat Barbie & Company produceert en de rechten bezit, maakt bekend dat er een overeenkomst is gesloten met Warner Bros Pictures voor de productie van een film. Nog niet zo lang geleden trok Mattel Robbie Brenner aan als eigen producent en dat maakt nieuwsgierig want zij is een gepokt en gemazelde vakvrouw die onder meer Dallas Buyers Club (Oscar voor ‘best picture’) op haar naam schreef. Er komt nu een echte live-action-film en dat betekent dat echte mensen rollen spelen. De hoofdrol gaat naar Margot Robbie die eerder een Oscar-nominatie won voor I, Tonya, de verfilming van het kunstschaatsschandaal rond Tonya Harding.

Voor de Barbie Bashers onder de lezers toch even een update over haar huidige state of mind. Die is de loop der jaren flink opgeschoven richting het feministisch gedachtegoed.

No products found

Barbie stond voor alles waar we – maar meestal op latere leeftijd – tegen waren. Er waren dochters van geëmancipeerde moeders die niet met een Barbie mochten spelen, bang als die moeders waren dat hun dochters hulpeloze huisvrouwtjes zouden worden. Maar da’s lang geleden. Barbie is allang geen afhankelijk huisvrouwtje meer. Ze is een echte carrièremaker. Ze heeft al meer dan honderd banen gehad, onder meer als astronaut, dokter, journalist, autocoureur en president. Het maakt niet uit wat je wil worden, alles is mogelijk. We citeren uit een artikel op de website Topvrouw@work:

‘Barbie gaat nu naar internationale businessmeetings met een miniatuur MacBook onder haar arm. Ze is professor op de universiteit en coacht voetbalteams. Barbie is geëmancipeerder dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. Feministen zouden een voorbeeld aan haar kunnen nemen.’

Nou ja, beslist u zelf maar wat u er van vindt. Want u behoorde toch ook niet tot die miljoenen Nederlandse vrouwen die uiteindelijk overstag gingen en toch de bioscoop bezochten om Mama Mia te zien, tot en met sing along party’s. Dat waren:

  • 963.895 bezoekers in 2018 en het loopt nog door;
  • 985.000 in 2008 en daarna nog meer

Hardstikke fout. Enorm slecht gezongen. Maar ook gewoon leuk. Guilty pleasures.