R. Kelly treedt op 20 april op in ons land. Moet dat kunnen?

Tijdens zijn Europese tour doet zanger R. Kelly op 20 april ook Nederland aan, hij treedt op in The Box. R. Kelly heeft als 52-jarige een indrukwekkende muziekcarrière, als de naam u niets zou zeggen, dan is de kans dat u zijn muziek kent toch heel groot. Hij trad al eerder op in ons land, hier een gastoptreden in de X Factor.

Naast een miljoenenpubliek is er nu ook al maar groeiende groep R. Kelly-survivors, Kelly blijkt een #MeToo-man avant la lettre.

Onder hen Asante McGee, Kitti Jones, Lizzette Martinez, Lisa Van Allen, backup singer Jovante Cunningham, Sparkle en zijn ex-vrouw Andrea Kelly.

Kelly, is ondermeer bekend van nummers als I Believe I Can Fly en The World’s Greatest. Hij heeft een lange geschiedenis van beschuldigingen van seks met minderjarige meisjes. Al in 1996 moest Kelly voorkomen omdat hij als 24-jarige seks zou hebben gehad met een 15-jarige. In 2001 stond hij opnieuw voor de rechter, nu omdat hij een 17-jarige tot seks gedwongen zou hebben. In 2002 deed een vrouw aangifte omdat ze op minderjarige leeftijd zwanger zou zijn gemaakt en tot abortus gedwongen. De drie zaken eindigden met schikkingen. Wie geld heeft blijft lang uit de voor minder bedeelden lange armen van justitie.

En dus kon Kelly daarna gewoon doorgaan, niemand kreeg ‘m op de knieën.

Kelly veroorzaakte min of meer in z’n eentje de beweging Black Girls Matter. In de VS werd recent een 6-delige documentaire, Surviving R. Kelly, over zijn doen en laten uitgezonden waarin een schier ontelbaar aantal voorbeelden van misbruik in zo ongeveer alle verschijningsvormen aan de orde kwam.

Maar nu is – op alle fora – een discussie gaande over de mogelijkheden en onmogelijkheden om zijn muziek los te zien van zijn gedrag. Wie dat onderscheid zou kunnen maken wil dat hij hier gewoon kan optreden. Maar stel dat jij dat kunt, moet je dat dan ook willen?

Zonder zijn muziekcarrière zou R. Kelly waarschijnlijk maar matig interessant zijn geweest. De situaties waarin het misbruik heeft kunnen plaatsvinden zouden er zonder die carrière niet zijn geweest.

Dan is er heel veel – zo niet alles – voor te zeggen om dat optreden in ons land – en overal – te annuleren. En zo zijn carrière te beëindigen.