Armpje drukken tussen Nancy Pelosi en Donald Trump: Trump’s veiligheid niet gegarandeerd tijdens State of the Union

Er vindt op dit moment een interessante krachtmeting plaats tussen Nancy Pelosi en Donald Trump. Pelosi geeft Trump in overweging zijn jaarlijkse State of the Union uit te stellen tot na de shutdown. Niemand weet wanneer dat dan zal zijn.

Door de shutdown wordt een groot deel van de lonen van de Secret Service en FBI op dit moment niet uitbetaald en zit nogal wat man- en vrouwkracht werkeloos thuis.

Onder die omstandigheden zegt Nancy Pelosi de veiligheid van de president niet te kunnen garanderen, er zijn te weinig mensen who would take a bullet for him.

Hoewel dat best een valide reden lijkt gunt Pelosi de president in ‘haar’ huis natuurlijk ook niet een momentje waarmee hij helemaal los kan gaan op die democraten die zijn muur niet willen betalen. En omgekeerd is dat voor Trump juist de reden om toch te komen – de 29ste.

Hoewel het traditie is dat het Congres de president uitnodigt voor de State, staat het nergens dat het ook zo moet. Vroeger, in de 19e eeuw, stuurde president gewoon een brief. Maar toen was er natuurlijk ook niet de dynamiek van de huidige massa- en social media.

We zijn benieuwd. Het kan zijn dat er op de 29ste geen shutdown meer is, dan is het probleem opgelost maar hebben de democraten waarschijnlijk gewonnen als het gaat om het geld en de strijd om de muur. Maar in het andere geval kan Trump misschien toch – bijvoorbeeld bij decreet – zorgen dat hij in voldoende mate bewaakt wordt. Dat zal hem dan ongetwijfeld op heel veel kritiek komen te staan: voor zichzelf komt hij wel op, how about the rest of us?