Tijdens de ‘shutdown’ betaalt de Amerikaanse overheid ELKE DAG zo’n $ 200 miljoen NIET

De huidige Amerikaanse shutdown – we spreken van ‘huidig’ want ze zijn er onder elke president de afgelopen tientallen jaren wel in enige mate geweest – is voor ons overwegend een Ver-van-mijn-bed-show.

Inmiddels is de huidige de langste-ooit en iets doet ons vermoeden dat Donald Trump dat als een opsteker ziet. In zijn leven is immers alles bij voorkeur groot en fantastisch.

Maar het wordt – of is – heel anders als ze je zelf inmiddels op non-actief staat of erger: als je verplicht wordt om door te werken zonder betaling.

Zodra de shutdown is beëindigd krijg je alsnog je achterstallige salaris maar tot die tijd moet je het zelf zien te overbruggen.

Vandaag publiceert de New York Times een artikel over de uitwerking op microniveau van iets dat in de media overwegend op macroniveau wordt behandeld.

In de illustratie boven dit artikel ziet u zes voorbeelden van wat het in het leven van een aantal Amerikaanse overheidsdienaren betekent. Deze bedragen hebben ze per vandaag NIET ontvangen.

Als daar in de dagelijkse praktijk al mee kan worden omgegaan betekent het voor velen gesprekken met je bank of creditcardmaatschappij om je limieten voor rood staan te verhogen. Als dat er al in zit, misschien zit je al ruim aan je limieten. Dan worden het familie, vrienden en kennissen. En het eind is niet in zicht.

We hebben het hier niet over een bananenrepubliek (hoewel?) maar over het – in elk geval in de eigen ogen – toonaangevende land in de wereld.