Gillette-tirade op social media: De Aanval op Masculiniteit. Binnen drie dagen heeft de video ruim 600 duizend dislikes op YouTube.

Door Tessel ten Zweege

We believe in the best in men.” Zo luidt de nieuwe reclame, of korte film, van gerenommeerd scheermerk Gillette. Al zal het voornaamste doel van de video marketing gerelateerd zijn, het spotje maakt veel meer los bij het publiek. Op het internet woedt een storm van razende mannen die dreigen nooit meer iets van Gillette aan te schaffen.

De video blikt terug op het #MeToo moment en bekritiseert bekende gezegden als “boys will be boys”. Het spreekt over een verandering in masculiniteit: De ideale man als iemand die ingrijpt bij zinloos geweld en het nafluiten van vrouwen, als iemand die zijn emoties kan tonen en volwassen omgaat met zijn medemens. De campagne beaamt dat gelijkheid van de seksen alleen mogelijk is als mannen ook hun best doen. Binnen drie dagen heeft de video ruim 600 duizend dislikes op YouTube. In de reacties wordt er opgeroepen tot een boycot, gegrapt over vrouwenmisbruik en enkele reagerende mensen roepen dat de video racistisch is jegens witte mannen (al snapt verder niemand waar ze dat vandaan halen). “Moet ik nu mijn testikels afsnijden met een scheermes?” tweet iemand.

We kunnen met zekerheid zeggen dat er een hele hevige reactie is losgemaakt bij de voornamelijk mannelijke aanhang van Gillette. Op een reclame die in wezen niets anders agendeert dan zinloos geweld en vrouwenmisbruik. Dit is waar het interessant en een beetje eng wordt: Een spotje prijst een wereld aan waarin mannen geen vrouwen meer seksueel intimideren en niet steeds met elkaar op de vuist gaan. En er breekt een tirade los van mannen die schreeuwen dat het feminisme te ver is gegaan. Het stoppen van geweld lijkt mij, als feminist, toch echt ons minimale doel.

De winstgemotiveerde motieven van Gillette interesseren me even niet. Wat dit spotje ons heeft laten zien is de bittere wrok die veel mannen schijnbaar koesteren sinds #MeToo: Dat Gillette-boycotters een discussie over vrouwenmisbruik zien als een aanval op hun masculiniteit. Dat het leed van seksueel geweld niet opweegt tegen hun recht om te lachen om seksistische grapjes. En dat pesterijen, fysiek geweld en intimidatie terecht aan de orde van de dag zijn.

Tessel ten Zweege is lid van het feministisch collectief PISSWIFE