Eindelijk een man die de was doet. Maar wel voor U2, Madonna, Pink en Beyoncé

U2 is op wereldtournee en dat bracht de groep eind vorig jaar in Duitsland. En dus was Hans-Jürgen Topf (62) backstage waar het een feest der herkenning was. Topf doet de was voor de sterren en de crew, het U2-circus telt 150 mannen en vrouwen, ze zijn zeven maanden onderweg en actief op twee continenten. Topfs bedrijf heet Rock ’n’ Roll Laundry en verhuurt tijdens tournees aan de deelnemers alles wat nodig is om er elke dag weer goed uit te zien, in schone kleding. Inclusief de ‘handjes’ om het allemaal voor elkaar te krijgen. Topf is een pionier die bij toeval in deze tak van sport belandde. Toen dat – al weer lang geleden – gebeurde, was de was een open eindje voor heel wat tourende popartiesten.

In 1982 stuitte Topf onderweg op de tourbus van Ted Nugent, de chauffeur was de weg kwijt. Hij hielp en kreeg als dank drie kaartjes. Na het concert zag hij zijn kans: hij bood aan de was te doen, daar bleek niet iets structureel voor geregeld. (De ouders van Topf hadden een wasserij die Hans-Jürgen op termijn zou overnemen).

Nugent’s manager was enthousiast en daarna stond Topf bij heel wat concerten, als een groupie, klaar om z’n diensten aan te bieden. Het bleek een gat in de markt, de lijst van sterren die hij bediende is lang: Elton John, Phil Collins, Harry Belafonte, Joe Cocker, Janet Jackson, Blue Öyster Cult. Waar hij vroeger nog wel eens drugs aantrof in de zakken van te wassen kleding is dat tegenwoordig hooguit een builtje kruidenthee, aldus Topf die uiteraard – als het anders was – z’n sterren ook uit de wind zou houden.

Inmiddels gaan wassers, drogers en wat er nog meer bij komt kijken in dezelfde cases-op-wieltjes als de geluidsapparatuur en kunnen dus zó de vrachtwagens in. En Topf is erbij om te wassen, drogen, strijken. Daar komt inmiddels, afhankelijk van het aantal leden van groep en crew, een heel team aan te pas.

En net als in elk huishouden gaat het af en toe ook gruwelijk mis. Zo verpestte hij een broek van David Hasselhoff ($ 3.000,-) door ‘m verkeerd te drogen. En een jasje van Janet Jackson door ‘m te heet te wassen.