De VS, Nancy Pelosi, Donald Trump en Venezuela: klassiek geval van Wag the dog

In 1997, we hebben het hier over de periode van het presidentschap van Bill Clinton en zijn vurige momenten met Monica Lewinsky, kwam de film Wag the dog uit.

Wag the dog gaat over het principe dat je zo snel mogelijk de aandacht moet afleiden van je echte problemen en kansen moet pakken – en desnoods creëren – als die zich voordoen.

Enter Venezuela.

Op dit moment voert Donald Trump een uitzichtloze strijd over een government shutdown (deze week krijgen 800.000 Amerikaanse ambtenaren voor de tweede maand op rij geen paycheck) en een muur langs de grens met Mexico.

Het is inmiddels armpje drukken geworden tussen Nancy Pelosi en Donald Trump en iets zegt ons dat Trump niet gaat winnen. Hoewel hij natuurlijk altijd de spelregels kan veranderen tijdens de wedstrijd.

Toeval bestaat niet en opeens zijn er twee presidenten in Venezuela. De ene, democratisch gekozen door het volk maar wel met een niet te harden geur van stembusfraude en tijdig uitschakelen van de oppositie. De ander heeft zichzelf tot president verklaard.

Dat laatste kan natuurlijk elke gek en heeft niets te betekenen. Maar dat wordt al snel anders als de VS bijna per kerende post zeggen die ander te steunen en erkennen én het doorgaans aan Maduro loyale leger verdacht afwezig is bij bijeenkomsten waar de legerleiding altijd prominent aanwezig was.

Voor Trump is dit een uitgelezen mogelijkheid om met minimale inspanning en minimaal risico orde op zaken te stellen in een land waar je de taxichauffeur nooit bij het begin van de rit betaalt maar altijd erna. Want door de gierende inflatie is het ritje dan nog goedkoper geworden.

Intussen komt er in Venezuela nog meer volk op de been dan normaal, hoogste tijd voor Maduro om in kaart te brengen waar hij asiel kan krijgen of in elk geval niet voor uitlevering hoeft te vrezen.

Trump to the rescue van een onderdrukt volk, hooguit wat Zuid-Amerikaanse landen en Vladimir Poetin zullen het erg vinden als een Amerikaanse president aan zijn reputatie werkt, daar waar een quick win wel een mogelijkheid is.

 

%d bloggers liken dit: