De Gender Balance Index Award in de Verenigde Arabische Emiraten: geen vrouw te zien

In de Verenigde Arabische Emiraten, die verzameling van dwergstaten waartoe ook Dubai behoort, hebben ze het beste met vrouwen voor. Iedereen, burgers en Overheden, wordt opgeroepen bij te dragen aan een grotere gelijkheid van vrouwen en mannen. Wie zich daarbij de beste heeft getoond komt in aanmerking voor de jaarlijkse Gender Balance Index Award.

Beelden van de uitreiking (zondag) gingen gisteren viral, u ziet de vier prijswinnaars op de foto boven dit artikel. De mannen hebben het overduidelijk goed met elkaar en zichzelf getroffen. Ontbrekend: welke vrouw dan ook. Het ontlokte Rianne Meijer deze tweet.

 

Weer anderen spraken van een parodie, satire en een grap.

Je zou de indruk kunnen krijgen dat alle vier de prijzen naar een man gingen maar dat is niet zo. Maar één man viel in de prijzen, de andere gingen naar Overheidsorganisaties die zich kennelijk verdienstelijk hebben gemaakt maar zo gauw geen vrouw konden vinden om de prijs in ontvangst te nemen.

Daarmee blijft de bevordering van gelijkheid tussen mannen en vrouwen toch vooral een mannending, in elk geval doet de regering niets om die schijn weg te nemen.

Maar alles is relatief. In de VAE hebben vrouwen significant meer rechten dan bijvoorbeeld in buurland Saoedi Arabië. Zij mogen al lang zelfstandig een auto besturen, eigen bezit hebben en voor een loopbaan kiezen. Ook hebben ze een veel grotere vrijheid om zelfstandig te reizen.

We zouden het er hier niet voor doen maar in de Arabische wereld is het heel wat.

Wat dan weer niet hielp was het dat de man die de prijzen uitreikte, Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum – de heerser van Dubai, er door twee dochters van wordt beschuldigd dat hij ze ontvoerde, gevangen zette en zelfs liet martelen omdat ze er alleen op uit wilden, weg onder het juk van papa.