Een ongewenst neveneffect van #MeToo: leidinggevende mannen coachen minder

Schrijven over #MeToo – laat staan aanbrengen van nuanceringen of het opwerpen van vragen – staat gelijk aan het je begeven in een mijnenveld.

Toch ontkomen we er af en toe niet aan. In de Verenigde Staten verscheen recent een onderzoek over een wel heel ongewenst effect. Onder de kop ‘What Happens When Men Are Too Afraid to Mentor Women? schrijft The New York Times erover. Auteur: Pat Milligan, zij adviseert bedrijven op het gebied van gelijkheid en diversiteit.

Ze wijst op het probleem dat mannen steeds terughoudender zijn als het erom gaat om vrouwen in bedrijven en bij instellingen te coachen zodat ze uiteindelijk misschien wel op de stoel van zo’n man kunnen belanden. Of tenminste z’n opvolger zouden kunnen worden.

Natuurlijk kun je stellen dat dit geen probleem zou moeten zijn. Dat mag dan waar zijn maar het is te simpel want zolang de beste posities nog altijd in overweldigende mate bij mannen belanden zijn het de mannen die bepalen wie ze onder hun hoede nemen als high potentials. Terecht of niet maar mannen zijn steeds minder bereid om in één op één-situaties met een vrouw te verkeren, situaties die toch heel normaal zouden moeten zijn als je nauw samenwerkt. Wat met een man kan, zou met een vrouw ook moeten kunnen.

Overigens zijn het niet alleen de mannen die zeggen er problemen mee te hebben, vooral ook vrouwen met een sterk religieuze achtergrond vermijden dit soort situaties, met mannen.

Van 5.000 ondervraagde mannen in de betere posities zegt een kwart dat één op één-situaties met vrouwen, werkgerelateerd maar wel privé, niet meer kunnen. De ‘Pence-rule‘, vernoemd naar de Amerikaanse vice-president Mike Pence die stelt met maar één vrouw te kunnen en willen lunchen of dineren: zijn eigen vrouw. Tweederde zegt in elk geval meer op de hoede te zijn. De problematiek bereikte kort geleden ook een forum in Davos, zie dit artikel.

Het wordt hoog tijd dat werkgevers hun mannelijke leidinggevenden verplicht trainen op dit specifieke aspect van de nieuwe wereld die #MeToo bracht. Want als dit probleem niet wordt opgelost raken vrouwen verder achterop zolang het zo is dat mannen het nog voor het zeggen hebben.