Binnen ruim een week twee topvrouwen benoemd in de BV Nederland. Een Vrouwenlente?

Vorige week was daar – voor velen toch nog onverwacht – de benoeming van Marit van Egmond tot hoogste baas van Albert Heijn. En gisteren kwam daar Edith Schippers bij als nieuwe president van DSM Nederland. Duidt dat op een Vrouwenlente?

Allebei worden ze benoemd in het thuisland van de onderneming waarvoor ze werken (Marit van Egmond) of gaan werken (Edith Schippers) maar niet op de hoogste positie. In beide gevallen gaat het om (grote) werkmaatschappijen van internationaal opererende beursgenoteerde ondernemingen. Met enige goede wil zien we nog maar één treetje naar de absolute top.

Die absolute (zakelijke) top – bestuursvoorzitter van een beursgenoteerde onderneming – is in ons land door twee vrouwen behaald: Nancy McKinstry bij WoltersKluwer en Herna Verhagen bij PostNL. En tenslotte zien we Marjan van Loon bij Shell Nederland op min of meer hetzelfde niveau als Marit van Egmond en DSM Nederland.

Het zijn in het oog springende benoemingen maar overall gaat het nog altijd niet goed met de benoeming van vrouwen in de top . Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath, die met de Female Board Index topvrouwen volgt, zegt vandaag in De Volkskrant dat er onderaan de ladder al veel goeds gebeurd: er studeren veel goede vrouwen, met goede cijfers, waardoor de pijplijn van onderen wordt gevuld. Ook wordt eraan gewerkt ‘lekken’ in de pijplijn te dichten, om te voorkomen dat vrouwelijk talent onderweg naar de top afhaakt. Dat moet voorkomen worden met bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor flexibel werken. Maar voor het absolute topniveau is de pijplijn nog onvoldoende gevuld.

Maar volgens Esther-Mirjam Sent, hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit en namens de PvdA in de Eerste Kamer, is er nog geen breuk met het verleden. ‘Vorig jaar kwamen er vijf vrouwen bij in raden van bestuur en verdwenen er ook weer vijf.’ De reden is dat vrouwen, als ze eindelijk benoemd worden, vaak op riskante posities worden gezet, zegt Sent. Als het al niet lekker gaat binnen een bedrijf redt deze vrouw het dan vaak ook niet.’

Als u wilt weten hoe het er echt voorstaat, lees hier.
Toch is er reden om te denken dat er met meer vrouwen in de top ook eerder vrouwen benoemd zullen worden. Sent: ‘Gebleken is dat als eenderde van de top vrouwelijk is, er meer vrouwen worden benoemd. Diversiteit in de top is bovendien goed voor de bedrijfsresultaten, dat is ook aangetoond.’
%d bloggers liken dit: