Heel Holland bakt: ‘Het lieve is eraf’

Toegegeven, met meer dan een half oog hebben we nooit naar Heel Holland bakt gekeken. Meer vanwege de verbazing over hoe groot zoiets kon worden, met meer dan drie miljoen kijkers. De finale trok er zelfs bijna vier miljoen (3,983 miljoen). Dat zijn getallen uit de tijd van Mies Bouwman.

Natuurlijk is het concept onschuldig, vrolijk, vriendelijk, gezellig, verbindend. Maar daarin is in de loop van dit seizoen verandering gekomen, met de deelname van Maroeska Metz. En – daar gaat het hier om – de houding van Omroep MAX.

Haar deelname – ze zou eerder professioneel en zeker geen amateur zijn – leidde tot een uitstaande brand op social media. En zoals dat dan gaat worden de diepste krochten van het gevoelsleven van de Nederlander bereikt. Van dik hout zaagt men planken, take no prisoners.

Dat is één ding. Maar NRC Handelsblad concludeert vandaag dat het, zeker toen de makers werden geconfronteerd met het Gesundes Volksempfinden, mee gingen en door selectief opnames te monteren Maroeska Metz in een steeds minder daglicht plaatsten. We hebben het dan over Omroep MAX. Maar die hebben Maroeska Metz toch echt zelf geslecteerd.

Het artikel in NRC eindigt zoals hieronder gemeld, u leest het hier met de titel ‘Hoe de feelgood uit Heel Holland bakt verdween’.

„Het lieve is eraf”, zei Janny van der Heijden naar aanleiding van alle commotie. Als Metz’ verhaal klopt, is dat zeer mild uitgedrukt. Dan is haar niet alleen door cyberpesters onrecht aangedaan, maar staat ook de keuken van Omroep Max tjokvol met vuile vaat.