VIDEO: Juichende, klappende en dansende vrouwelijke Congresleden – in het wit – tijdens Donald Trump’s State of the Union

En zo kon Donald Trump uiteindelijk toch gisteren zijn State of the Union voordragen, na weken van armpje drukken met Nancy Pelosi. Uiteraard werd het één grote aaneenrijging van wat hij meent te hebben bereikt. En een van die mijlpalen zou het zijn dat vrouwen meer dan mannen op de arbeidsmarkt profiteerden van het economisch wonder dat Trump stelt te hebben verricht. De arbeidsparticipatie van vrouwen zou nog nooit zo hoog zijn geweest. Daarmee vertelde Donald Trump naar alle waarschijnlijkheid nog altijd niet zijn laatste leugen. Want het klopt dat vrouwen heel sterk profiteerden van de economische groei, die zich overigens de afgelopen jaren wereldwijd bijna overal voordeed. Maar voor de kredietcrisis – zeg maar voor 2009 – was de arbeidsparticipatie van vrouwen groter.

Op dat moment gebeurde er iets onverwachts. De aanwezigen konden al zien dat heel veel vrouwelijke Congresleden in het wit waren, opgeroepen door de voorzitter  van de House Democratic Women’s Working Group Lois Frankel. Zij twitterde vorige week woensdag: “I’m looking forward to wearing suffragette white to #SOTU next week with all @HouseDemWomen! We’ll honor all those who came before us & send a message of solidarity that we’re not going back on our hard-earned rights!”.

Dat mag dan één verwijzing zijn, anderen zien het ook als een eerbetoon aan Hillary Clinton die – mogelijk om dezelfde redenen – in 2016 wit droeg toen ze de Democratische nominatie in ontvangst nam.

Kijken we naar het Congres dan kloppen Trump’s woorden, met een ongekend aantal van 131 vrouwelijke leden in het Huis en de Senaat. Maar deze vrouwen – en de kiezers – zullen andere redenen hebben gehad dan Trump suggereert……