En krijgen we in India dan nu de kleindochter van Indira Gandhi?

Priyanka Gandhi is 47-jaar en schreef al op 20-jarige leeftijd speeches voor haar moeder Sonia. Ze is de kleindochter van Indira Gandhi die in 1984 werd vermoord. Maar ze had er nooit trek in om te participeren in het de facto politieke koningshuis dat de Gandhi’s in India zijn. Nadat haar vader Rajiv in 1991 werd vermoord nam Sonia het stokje over, op de achtergrond geassisteerd door haar kinderen waarvan Rahul eind 2017 zijn moeder opvolgde als leider van de Congrespartij. Die partij gaat helemaal terug naar de vader van Indira Gandhi, Jawaharlal Nehru, die het als vrijheidsstrijder tegen de Britse bezetters opnam.

‘Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin belangrijke zaken aan de eettafel werden besproken, van kinds af aan’, zie in 2009 in een interview. Maar moeder Sonia, Italiaanse van geboorte en de grotendeels Engelstalig opgegroeide oudere broer Rahul bereikten in India nooit meer de populariteit waarop leden van de familie Gandhi automatisch konden rekenen. Dat leidde ertoe dat sinds 2014 de huidige premier Narendra Modri van de partij BJP aan de macht is in een land dat ooit verslaafd leek aan de Gandhi’s en van die verslaving nog altijd niet helemaal genezen is. Want de roep om Priyanka werd recent steeds groter en nu lijkt ze haar weerzin van zich af te zetten. Om te beginnen stelt ze zich nu verkiesbaar als parlementslid en wel in het district van de huidige premier Modri. In die rol zal ze vooral ‘lijstduwer’ zijn van de formele kandidaat-premier van de Congrespartij, haar broer Rahul.

Maar ze lijkt Rahul ook al in populariteit voorbij te streven. Een volgende vrouwelijke premier van India die luistert naar de naam Gandhi zou er zomaar binnen een paar jaar kunnen zijn. Dat Priyanka sprekend een jonge uitvoering van haar oma Indira lijkt zal haar succes zeker niet in de weg staan.