‘Witboek’: Top heeft weinig verstand van ‘mens en maatschappij’. Ja, dat krijg je met maar 8 procent vrouwen

Pauline van der Meer Mohr (foto) is de nieuwe voorzitter van de Commissie Monitoring Corporate Governance, vroeger ook wel bekend als de commissie-Tabaksblatt. De commissie ziet toe op het bestuur van beursgenoteerde vennootschappen met een code die ook een voorbeeldfunctie is voor andere organisaties zoals banken en verzekeraars maar ook organisaties in de kinderopvang en de publieke omroep.

Vandaag krijgt ze advies van een werkgroep van ervaren bestuurders die het een ‘witboek’ noemen. Maar die kleur lijkt ons nogal arbitrair. Want Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat dit witboek ondermeer concludeert:

‘Ondernemingen moeten het in toenemende mate hebben van menselijk kapitaal, maar in de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn mensen die verstand hebben van mens en maatschappij met een kaarsje te zoeken. Daarom moeten in raden van commissarissen bestuurders komen die wel over deze expertise beschikken. Als eerste stap moet deze eis worden opgenomen in de corporate governance code voor beursgenoteerde bedrijven.’

Tegelijk werd onlangs het verslag over 2018 van de Dutch Female Board Index gepubliceerd. Het rapport bevat data over de mate waarin ondernemingen voldoen aan de eisen van de sinds april 2017 van kracht zijnde Wet Streefcijfer. Uit het rapport:

……blijkt dat van de 90 beursondernemingen er eind augusts 2018 negen voldoen aan het streefgetal voor de RvB, 30 bedrijven voldoen aan het streefgetal voor de RvC. Vijf ondernemingen voldoen voor beide raden aan het streefgetal van 30%.

Deze cijfers gaan over beursgenoteerde ondernemingen maar de Wet is van kracht voor alle grote ondernemingen in ons land en daarvan zijn er veel niet beursgenoteerd.

Kijken we naar alle grote ondernemingen, dan maken vrouwen maar acht procent uit van de Raden van Bestuur.

Zou het een met het ander te maken kunnen hebben?

 

%d bloggers liken dit: