Met Amy Klobuchar nu al vijf vrouwelijke presidentskandidaten bij de Democraten

Het kan niet anders dan een onbedoeld effect van Donald Trump’s denken en handelen zijn: zondag stelde Amy Klobuchar, senator uit Minnesota, zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Daarmee komt het aantal vrouwelijke kandidaten – aan de kant van de Democraten want aan Republikeinse kant is nog geen vrouwelijk kandidaat te zien – op vijf.

Als senator voor en uit Minnesota is Amy Klobuchar bijzonder. Haar vier tegenkandidaten komen uit de staten aan de Oost- en Westkust, de gebieden waar vooral ook Hillary Clinton veel stemmen kreeg. Maar Minnesota is veel meer blue collar, de opgestroopte mouwen. Juist in die staten stemden kiezers veel vaker op Donald Trump.

Door haar herkomst denkt ze ook kiezers uit Iowa, Wisconsin, Michigan en Pennsylvania te kunnen trekken, in 2016 de swingstates die naar Donald Trump verdwenen.

Ze deed de aankondiging bij – 10 Celsius, in een gierende sneeuwstorm. Omdat ze zich opwerpt als een verdediger van klimaatmaatregelen kwam haar dat direct op een sneer van Donald Trump te staan. Die ze daarna van harte uitnodigde om met haar in debat te gaan over global warming.